Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa

Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa

–  1 opak.  tortellini 250g
–  1 papryka czerwona
–  pół cebuli
–  garść oliwek czarnych
–  garść sałaty (rukola i roszponka)
–  garść łuskanego słonecznika
–  5 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
–  3-4 łyżeczki miodu
–  oliwa
–  sól, pieprz
–  1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Szynkę kroimy w cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu i rumienimy partiami, aż szynka „złapie” złoty kolor. Skarmelizowane plastry układamy na dużej tacy by wyschły i się nie posklejały.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę a oliwki na plasterki. Sałaty lekko skubiemy palcami i dodajemy wystudzone tortellini. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie „podskakiwać”.

Podpieczoną szynkę kroimy lub rwiemy do sałatki na kawałeczki.

Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania