Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą
Składniki :
– 2 średniej wielkości cukinie
– plastry szynki np. Polska (Hańderek)
– w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii
– 4-5 pomidorów suszonych w oliwie
– 1 kulka mozzarelli
– sól, pieprz kolorowy
– wykałaczki
– papier do pieczenia.
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy na całą długość plastra cukinii.
Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli. Zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
Podajemy na ciepło bądź zimno saute lub z ulubionym sosem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl