RATATUJ z mięsem
SKŁADNIKI:
· 1 duża cukinia
· 1 papryka czerwona
· 30 dkg mięsa mielonego
· 1 mała cebula czerwona
· 2 pomidory
· puszka całych pomidorów
· 75 g startego sera żółtego
· 1 łyżka mąki
· sól i pieprz
· zioła prowansalskie
· olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyj i pokrój kostkę. Podsmaż delikatnie cebulę na oleju. Mięso dopraw solą i pieprzem, podsmaż na oleju, dodaj cebulkę, paprykę z cukinią i smaż jeszcze 5 minut. Pod koniec dodaj pomidory. W międzyczasie przygotowuj sos w następujący sposób:
· Pomidory przelej do garnka i zagotuj i lekko zagęść mąką (w 1/4 szklance wody), posól, dodaj pieprz i zioła.
· Sos wlej do mięsa i duś 5 minut pod przykryciem.
· Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w temperaturze 200*C. Można podawać z świeżą bagietką.
Smacznego!