Polędwica wołowa po królewsku
Składniki:
- 90 dag polędwicy wołowej (wykrojonej ze środkowej części)
- kopiasta łyżka masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sos:
- łyżka mąki
- łyżka masła
- cebula
- 10 średniej wielkości pieczarek
- duży kieliszek białego, wytrawnego wina
- mały kieliszek madery lub czerwonego wina
- sól
- pieprz
liczba porcji / 6
czas przygotowania / 60 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / drogie
Polędwicę wycieramy skropioną octem ściereczką, usuwamy błony, smarujemy ze wszystkich stron masłem, układamy (ciasno!) w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ľC piekarnika, pieczemy (przewracamy mięso tylko raz, uważając, by go nie nakłuć, bo wypłynie sok). Po 30 min wyjmujemy z piekarnika, oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, przykrywamy, trzymamy w cieple (w temp. ok. 50ľC).
Przygotowujemy sos: umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki, zalewamy szklanką wody, obgotowujemy przez 5 min, cedzimy. Wywar pozostawiamy. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy mąkę, zasmażamy przez 2 min, rozprowadzamy wywarem z pieczarek. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy wino, pieczarki, doprawiamy do smaku i przez 3 min trzymamy na niewielkim ogniu, mieszając. Zestawiamy z ognia, wlewamy maderę lub czerwone wino i jeszcze raz mieszamy. Polędwicę kroimy w zgrabne plastry, układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy zieleniną. Oddzielnie podajemy gorący sos i kładzione kluseczki z francuskiego ciasta.