Placek z kiełbasą i serem
Składniki
40 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
350 ml ciepłej wody
650 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół toskańskich
4 łyżki oliwy
6 kiełbasek włoskich z suszonymi pomidorami (Hańderek)
tarty oscypek.
Sposób przygotowania
- W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.
- Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.
- Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
- Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.