Pizzerinki z kabanosami

Pizzerinki z kabanosami

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę lub olej. Dodajemy rozczyn i zarabiamy ciasto. Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy na 1 – 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w drobne piórka, pieczarki w plasterki, kabanosa kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i lekko przesmażamy wędlinę. Następnie przekładamy ją do miseczki. Pieczarki przesmażamy na tej samej patelni, na koniec dodajemy cebulę i wszystko chwilkę dusimy.

Z ciasta formujemy kulki i układamy je na wysmarowanych olejem blaszkach. Każdą kulkę rozpłaszczamy palcami. Smarujemy pesto i ketchupem – na każdą pizzerinkę pół łyżeczki pesto i pół łyżeczki ketchupu. Następnie rozkładamy pieczarki z cebulą, kabanosa, oliwki i posypujemy oregano. Na koniec posypujemy startym serem grana padano. Jak nie macie takiego sera, można użyć np. cheddar.
Pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 13 minut.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Obiad z piekarnika
Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej typ 500
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju
nadzienie
kilka oliwek
3 kabanosy Z Polskiego Dwora (Hańderek)
zielone pesto
ketchup
suszone oregano
250g pieczarek
1 cebula
200g sera grana padano.

Sposób przygotowania