Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Ciasto:
–  500g mąki
–  1 szklanki wody
–  10g drożdży
–  1 łyżka cukru
–  25g oliwy.

 

Nadzienie na 3 szt.:
–  300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
–  papryka
–  pomidorki cocktailowe
–  ser gouda
–  oliwki
–  pieczarki
–  kukurydza
–  sos pomidorowy
–  oregano.

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy. 

Smacznego!
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Obiad z piekarnika
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania