Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu
Ciasto:
– 500g mąki
– 1 szklanki wody
– 10g drożdży
– 1 łyżka cukru
– 25g oliwy.
Nadzienie na 3 szt.:
– 300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
– papryka
– pomidorki cocktailowe
– ser gouda
– oliwki
– pieczarki
– kukurydza
– sos pomidorowy
– oregano.
Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com