Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny
Składniki (na 2 pizze):
Ciasto:
– 150g mąki z pszenicy durum
– 7g świeżych drożdży
– łyżeczka cukru
– ok. 100 ml wody
– oliwa z oliwek
Sos i dodatki:
– pomidory z puszki
– ser caciocavallo, ricotta (
– pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
– kiełbasa z cielęciną (HAŃDEREK)
– cebula (ilość wg uznania)
– 2 ząbki czosnku
– suszone pomidory
– natka pietruszki lub bazylia
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewając wodę. Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać (im dłużej tym lepiej). Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.
Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.
Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.
Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.
I odstawić na następne pół godziny.
Rozgrzać piekarnik na 230 stopni.
Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut “na pusto”.
Kiełbasę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.
Napowietrzyć (nakłuwać) ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.
Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i nabierze barwy złotej.
Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii.
Smacznego!
*inspiracja zaczerpnięta z: http://www.zkuchnidokuchni.pl/2016/02/pizza-rustica-siciliana-rustykalna.html