OSTRY PILAW - dla „prawdziwych” kobiet i mężczyzn.
Składniki:
• 30 dag wołowiny
• 20 dag suchej kiełbasy
• 2 czerwone papryki
• 1-2 łyżeczki chili
• ½ łyżeczki kurkumy
• 30 dag ryżu
• 21 brukselek
• 2 cebule
• olej
• czosnek
• natka pietruszki
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania warzyw. Pokrój paprykę w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj. Następnie pokrój wołowinę w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj chili i kurkumę i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Wsyp też ryż i podsmażaj go 10 minut.
Na drugiej patelni podsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie dodaj do ryżu razem z kiełbasą, papryką i brukselką.
Wlej 4 szklanki wrzątku i dopraw solą i pieprzem.
Danie z wołowiną powinno się teraz gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, kiedy ryż spęcznieje.
Kiedy pilaw się ugotuje, a ryż będzie miękki należy odstawić to rozgrzewające danie kuchni wschodniej w ciepłe miejsce na 15 minut. Przed podaniem udekoruj potrawę natką pietruszki. Danie powinno być ciepłe i na osssstro.
Smacznego!