Medaliony cielęce z borówkami
Składniki
polędwica cielęca – 40 dag
sok z cytryny
sól
pieprz
mąka
oliwa
masło – 1 łyżka
smażone borówki – 4 kopiaste łyżki
winne jabłka – 4
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i szypułki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, mogą się lekko zarumienić. Mąkę łączymy z przyprawami. Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 1 cm, rozbijamy kantem dłoni, formujemy jednakowej wielkości medaliony, oprószamy mąką z przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy medaliony, po 2 min z każed strony i wykładamy na rozgrzane talerze, kropimy sokiem z cytryny, obtaczamy usmażonymi jabłkami i borówkami, od razu gorące podajemy. Smacznego!