Medaliony cielęce z borówkami
Medaliony cielęce z borówkami – przepis z kuchni staropolskiej
Â
Â
składniki:40 dag polędwicy cielęcej • sok z cytryny • sól • pieprz • mąka • oliwa • łyżka masła • 4 kopiaste łyżki smażonych borówek • 4 winne jabłka
Â
Â
liczba porcji / 4
Â
czas przygotowania / 40 min
Â
stopień trudności / średniotrudne
Â
kaloryczność / średniokaloryczne
Â
koszt / średniodrogie
Â
Â
Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i szypułki i od razu, by nie ściemniały, podsmażamy na rozgrzanej oliwie (mogą się lekko zrumienić).
Â
Mąkę łączymy z przyprawami. Obrane z błon polędwiczki kroimy w plastry o grubości centymetra, rozbijamy kantem dłoni, formujemy jednakowej wielkości medaliony, oprószamy mąką z przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min.
Â
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry mięsa po 2 min z każdej strony, wykładamy na wygrzane talerze, kropimy obficie sokiem z cytryny, otaczamy usmażonymi jabłkami i borówkami i od razu, bardzo gorące, podajemy.
Â