Medaliony cielęce z borówkami

Medaliony cielęce z borówkami

Medaliony cielęce z borówkami – przepis z kuchni staropolskiej

 

 

składniki:40 dag polędwicy cielęcej • sok z cytryny • sól • pieprz • mąka • oliwa • łyżka masła • 4 kopiaste łyżki smażonych borówek • 4 winne jabłka

 

 

liczba porcji / 4

 

czas przygotowania / 40 min

 

stopień trudności / średniotrudne

 

kaloryczność / średniokaloryczne

 

koszt / średniodrogie

 

 

Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i szypułki i od razu, by nie ściemniały, podsmażamy na rozgrzanej oliwie (mogą się lekko zrumienić).

 

Mąkę łączymy z przyprawami. Obrane z błon polędwiczki kroimy w plastry o grubości centymetra, rozbijamy kantem dłoni, formujemy jednakowej wielkości medaliony, oprószamy mąką z przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min.

 

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry mięsa po 2 min z każdej strony, wykładamy na wygrzane talerze, kropimy obficie sokiem z cytryny, otaczamy usmażonymi jabłkami i borówkami i od razu, bardzo gorące, podajemy.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania