Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą.
– 3 pętka kiełbasy bekonowej (Hańderek)
– 1/2 szklanki kaszy bulgur
– kilka gałązek lubczyku
– 2 marchewki
– kawałek pora
– kawałek selera
– pęczek pietruszki
– 4 duże ziemniaki
– domowa vegeta, pieprz do smaku
– 3 ziarenka ziela angielskiego
Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki. Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę.
Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świeży lubczyk można kupić w doniczce w marketach. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawę vegeta. Gotujemy na małym ogniu, gdy ziemniaki będą jeszcze niezbyt miękkie dodajemy kaszę bulgur, gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem lub solą. Można zabielić zupę mlekiem lub śmietanką 12%. Jeśli lubicie bardziej gęste zupy można dodać więcej kaszy bulgur lub ziemniaków. Wedle uznania.
Życzymy smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://samaslodyczuasi.blogspot.com