Składniki

1 duży seler
1 duży ziemniak lub kilka mniejszych
1 kiełbasa Tradycyjna (Hańderek)
1 jabłko
2 cebule
olej rzepakowy do smażenia
1,5 l bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
grzanki czosnkowe
olej rzepakowy tłoczony na zimno
natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Rozgrzewamy garnek.
  2. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Przesmażamy około 5 minut.
  3. Seler kroimy w mniejszą kostkę i również dorzucamy do garnka. Co jakiś czas mieszając.
  4. Ziemniaki również kroimy w kostkę, nieco większą niż seler, ponieważ ziemniaki ugotują się nieco wcześniej.
  5. Jabłko kroimy wg uznania, ugotuje się bardzo szybko.
  6. Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20-30 minut. Warzywa muszą być miękkie, ponieważ zostaną zblendowane.
  7. Zupę z miękkimi warzywami odstawiamy, dolewamy szklankę mleka i blendujemy na gładki krem.
    1. Kiełbasę tradycyjną kroimy na plasterki, a każdy plasterek jeszcze na cztery części.
    2. Kiełbasę smażymy na suchej patelni, aż zacznie chrupać.
    3. Grzanki przygotowujemy samodzielnie krojąc czerstwy chleb w małe kawałeczki i przesmażając je na oliwie z czosnkiem lub dodajemy gotowe kupione w sklepie.
    4. Natkę pietruszki siekamy drobno.
    1. Na talerz wlewamy krem z selera, posypujemy chrupiącą kiełbasą, grzankami oraz natką pietruszki. Skrapiamy oliwą rzepakową i zajadamy.