Kotlety cielęce z jabłkami
Składniki:
•1 kg kotletów cielęcych
• 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny
• 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca
• łyżka masła
• cebula
• 1/2 średniej wielkości selera
• marchew
• szklanka czerwonego, wytrawnego wina
• szklanka śmietany
• łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
• 4 duże, winne jabłka
• sól
• pieprz
• majeranek
• oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Wytarte skropioną octem ściereczką mięso, szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220oC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc. Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych). Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką.