Kotlety cielęce z jabłkami
Kotlety cielęce z jabłkami
składniki:1 kg kotletów cielęcych • 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny • 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca • łyżka masła • cebula • 1/2 średniej wielkości selera • marchew • szklanka czerwonego, wytrawnego wina • szklanka śmietany • łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu • 4 duże, winne jabłka • sól • pieprz • majeranek • oliwa do smażenia
liczba porcji / 8
czas przygotowania / 75 min•
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / drogie
Wytarte skropioną octem ściereczką mięso szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ľC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc.
Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych).
Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką.
•oprócz czasu na leżakowanie mięsa