Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach
Składniki
około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
puszka pomidorów krojonych w zalewie
500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki
(ale nie mniej niż 500 g)
2 cukinie baby
3 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 zielona papryki
1 duży bakłażan
kawałek jakiejkolwiek dyni, z Hokkaido nie ściągamy skóry
dwie lub trzy garście świeżych listków bazylii
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki mielonej kolendry
sól morska lub różowa himalajska do smaku
oliwa z oliwek
duża czerwona cebula
opcjonalnie bułka do grzanek
czosnek ile chcesz
Sposób przygotowania
- Rozgrzej patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa – bakłażana oraz cukinię- w plastry.
- Zacznij grillować. Gotowe-odłóż na bok. Zrób to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę.
- Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek z grubym dnem, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra.
- Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz.
- Wrzuć paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę.
- Po około 10 minutach wlej pomidory.
- Dosmacz solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii.
- U mnie trzy garstki świeżych liści.
- Do gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań smakowych. U mnie jest zazwyczaj wszystko na oko.
- Zamknij pokrywką garnek, gotuj na najmniejszym ogniu, aż dynia zmięknie.
- Ugrillowane warzywa potnij na mniejsze kawałki.
- Do gotujących się dyni i papryki wrzuć pozostałe grillowane warzywa oraz kiełbasę, zamieszaj, dopraw w razie potrzeby i gotuj tylko jakieś 5 minut, aby nie straciły na chrupkości.
- Na petelni, na której grillowałam warzywa, a następnie kiełbasę, położyłam kromeczki bułki i zrobiłam z nich aromatyczne, lekko wędzone grzanki.
- Podawać ze świeżą bazylią. Chrupać na zdrowie!