Fasolka z cukinią w pomidorach
Składniki
3 puszki białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
300 g kiełbasy podwawelskiej (Hańderek)
150 g szynki spod powału (Hańderek)
2 małe cukinie
3 pomidory
pomidory z puszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
łyżka oleju
200 ml wody.
Sposób przygotowania
- Fasolę opłukać pod wodą i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w kostkę. Szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać patelnię z łyżką oleju, wrzucić kiełbasę z szynką i chwilkę podsmażyć. Dodać cukinię i pomidory. Następnie dodać pomidory z puszki i 250 ml wody. Przykryć patelnię pokrywką i dusić 20 minut.
- Dodać fasolę i koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dolać wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z chrupiącą bagietka lub chlebem.
Dodatkowe wskazówki
Smacznego!