Daktyle w bekonie z „niebieskim” serem.
Składniki:
– 45 dag boczku (Hańderek)
– 40 dag wydrylowanych daktyli (nie kandyzowane)
– ok. 10 dag niebieskiego sera (np. Gorgonzola)
Rozgrzej piekarnik do 190*C.
Przetnij daktyle na pół. Pokrusz dość drobno ser i posyp wnętrze daktyli. Połówki daktyli wraz z serem zawiń w plaster bekonu. Celem zabezpieczenia kształtu powbijaj drewniane wykałaczki. Ułóż na metalowej lub szklanej (żaroodporna) paterze w sposób w jaki chcesz je serwować na stole a następnie piecz 30-40 minut, aż bekon będzie delikatnie chrupiący. Przez pierwsze 20 minut pieczenia obracaj zawartość piekarnika, aby nic nie przywarło.
Szampańskiej zabawy!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://allrecipes.com