Cocido madrileño
Cocido madrileño
(smaki Hiszpanii)
Składniki:
– 0,5 kg mięsa gulaszowego z wieprzowiny
– 0,25 kg kiełbasy chorizo (najlepiej chorizo fresco)
– duża czerwona papryka
– 3 marchewki
– pół pora (biała część)
– 2 cebule
– ok. 400 g gotowanej cieciorki
– mała puszka kukurydzy
– 3 ziemniaki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– pół łyżeczki ostrej papryki lub do smaku chilli w proszku lub tabasco
– majeranek, listek laurowy
– sól, pieprz.
Wykonanie:
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż drobno pokrojone cebule, czosnek i paprykę, a gdy zmiękną dorzuć pokojoną w grube plastry chorizo. W między czasie na patelni podsmażamy wieprzowinę, może być obtoczona w mące aby bardziej zagęścić potrawę, ale nie jest to wymagane – powinna mieć bardziej konsystencję zupy. Do warzyw i chorizo dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku (danie powinno być dość ostre, wtedy smakuje najlepiej), mieszamy dokładnie i dodajemy wieprzowinę. Zalewamy 3-4 szklankami gorącej, przegotowanej wody, dodajemy listek laurowy i pokrojonego w cienkie plastry pora. Jeżeli lubimy korzenne smaki, można dodać ziele angielskie i 2-3 goździki. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną z duże kawałki marchewkę i ugotowaną cieciorkę. Po 30 minutach dodajemy kukurydzę i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą gotowe. Danie można przygotować dzień wcześniej i podać odgrzane – wtedy jest jeszcze lepsze.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://iberolatino.blogspot.com