chaczapuri
Chaczapuri
(Smaki Gruzji)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 300 g mąki
– 4 g suszonych drożdży
– sól
– 40 g oleju
– szklanka letniej wody
Farsz:
– 200 g mozarelli
– 100 g fety ( lub 300 g sera owczego solankowego)
– 3 jajka
WYKONANIE:
Ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto – może się trochę kleić do rąk. Dodajemy olej, zagniatamy, odstawiamy na 30 minut.
Nadzienie: Sery kruszymy w misce, mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 części, obtaczamy w mące, rozwałkowujemy lub formujemy w owalne kształty. Na środek każdej nakładamy nadzienie i formujemy łódeczki. Pieczemy w temperaturze 220-240°C przez ok. 15 minut, następnie wbijamy na każde chaczapuri po jajku i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika aż się zetnie, ale nie do końca (żółtko powinno pozostać płynne). Po wyjęciu z piekarnika na każde chaczapuri nakładamy spory kawałek masła. Jemy odrywając kawałki ciasta i maczając je w jajku.
Smacznego!
Przepis pochodzi z http://licencjanagotowanie.blox.pl