chaczapuri

chaczapuri

Chaczapuri
(Smaki Gruzji)
 
SKŁADNIKI:
Ciasto:
–  300 g mąki
–  4 g suszonych drożdży
–  sól
–  40 g oleju
–  szklanka letniej wody
 
Farsz:
–  200 g mozarelli
–  100 g fety ( lub 300 g sera owczego solankowego)
–  3 jajka
 
 
WYKONANIE:
Ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto – może się trochę kleić do rąk. Dodajemy olej, zagniatamy, odstawiamy na 30 minut.
 
Nadzienie: Sery kruszymy w misce, mieszamy.
 
Ciasto dzielimy na 3 części, obtaczamy w mące, rozwałkowujemy lub formujemy w owalne kształty. Na środek każdej nakładamy nadzienie i formujemy łódeczki. Pieczemy w temperaturze 220-240°C przez ok. 15 minut, następnie wbijamy na każde chaczapuri po jajku i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika aż się zetnie, ale nie do końca (żółtko powinno pozostać płynne). Po wyjęciu z piekarnika na każde chaczapuri nakładamy spory kawałek masła. Jemy odrywając kawałki ciasta i maczając je w jajku.
Smacznego!

 

Przepis pochodzi z http://licencjanagotowanie.blox.pl

 

 

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Obiad z piekarnika
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania