Befsztyki z kminkiem
Befsztyki z kminkiem
Składniki:
– 4 plastry (po 20 dag każdy) wykrojone z najszerszej części polędwicy wołowej
– 3 kopiaste łyżki kminku
– 2 kopiaste łyżki masła
– 2 średniej wielkości cebule
– 10 dużych pieczarek
– 1/2 szklanki bulionu
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 2 kopiaste łyżki startego, żółtego sera
– szczypta pieprzu
– oliwa
Kminek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do schłodzenia. Plastry polędwicy delikatnie, najlepiej trzonkiem noża, rozbijamy, nadając im owalny kształt. Dobrze odsączony kminek i schłodzone masło siekamy na desce. Gdy składniki się połączą, smarujemy płaty mięsa z obu stron, lekko oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut. NIE UŻYWAMY SOLI! Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącą kładziemy befsztyki i smażymy, rumieniąc przez 3 minuty z każdej strony. Jeśli ktoś jest smakoszem bardziej wysmażonej wołowiny – powinien smażyć o ok. 1-2 minuty dłużej. Gotowe befsztyki przekładamy na wygrzany półmisek, przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy cebulę i pieczarki. Gdy wytworzony z warzyw sok odparuje, podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty, zagotowujemy i trzymamy na dużym ogniu. Po 2 min ser się rozpuści i sos będzie gotowy. Natychmiast zalewamy nim ciepłe befsztyki i podajemy. Najlepiej smakują z ziemniakami puree i sezonową surówką.