Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Składniki:

Ciasto:
–  250 gram mąki orkiszowej
–  125 gram masła
–  1 jajko
–  1 łyżka śmietany 18%
–  1/3 łyżeczki soli

Farsz:
–  10 jajek ugotowanych na twardo
–  200 gram Szynki z Wędzarni (Hańderek)
–  5 łyżek majonezu
–  1 łyżka musztardy
–  sól, pieprz
–  tłuszcz do foremek.

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem.

Smacznego!

 

ZDJECIE W ZAŁĄCZNIKU

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://bajecznakuchnia.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Obiad z piekarnika
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania