Babeczki z pastą jajeczną i szynką
Składniki:
Ciasto:
– 250 gram mąki orkiszowej
– 125 gram masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany 18%
– 1/3 łyżeczki soli
Farsz:
– 10 jajek ugotowanych na twardo
– 200 gram Szynki z Wędzarni (Hańderek)
– 5 łyżek majonezu
– 1 łyżka musztardy
– sól, pieprz
– tłuszcz do foremek.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem.
Smacznego!
ZDJECIE W ZAŁĄCZNIKU
*Inspiracja zaczerpnięta z http://bajecznakuchnia.blogspot.com