Nasza oferta
Kiełbasa podwawelska spec. GAZ
Kiełbasa średniorozdrobniona z peklowanego mięsa wieprzowo-drobiowego, wędzona, parzona. Mięso wieprzowe 45%, mięso indycze 27%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma guar, stabilizatory: tri- I polifosforany, octany I mleczan sodu, białko wieprzowe, białko sojowe, przeciwutleniacze: askorbinian sodu, kwas izoaskorbinowy, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, glukoza, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), maltodekstryna, substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkt może zawierać seler I gorczycę.
Tradycyjna kiełbasa przygotowywana z mięsa wieprzowego, do którego dodaje się aż 27% mięsa indyczego, nabiera charakterystycznego delikatnego smaku. Co więcej, ponieważ mięso z indyka słynie z niewielkiej ilości tłuszczu, tak wyrobiona kiełbasa staje się chudsza. Dzięki długiemu wędzeniu kiełbasy w naturalnym dymie zyskuje ona kruchą konsystencję i smak, jakiego nie sposób pomylić z żadnym innym.
Kiełbasę można podawać na zimno, do chleba, warzyw, jajek, albo kwaszonek. Sprawdzi się ona również jako dodatek do obiadu, czy to pokrojona w plastry do zapiekanki, czy podana w większych kawałkach do zup takich jak tradycyjny polski żurek.