Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
W wielu polskich domach w niedzielę przygotowywany jest tradycyjny obiad, w którego skład wchodzi smaczny rosół dla całej rodziny. Zwykle jednak po przygotowaniu rosołu zostają resztki mięsa oraz warzyw, które można wykorzystać do innych potraw. Przedstawiamy 6 sprawdzonych sposobów na wykorzystanie resztek.
Przede wszystkim warto pamiętać o tym, aby nie wyrzucać resztek mięsa i warzyw, tylko wykorzystać je w inny dzień. W ten sposób można oszczędzić zarówno jedzenie, jak i swoje pieniądze. Dobrze wiedzieć o tym, że polskich domach konsumenci wyrzucają co sekundę aż 92 kilogramy żywności. Właśnie dlatego tak dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie resztek z rosołu do innych dań.
Pierwszym smacznym pomysłem na wykorzystanie resztek z rosołu jest przygotowanie pasztetu. Może być to pasztet typowo mięsny lub warzywny (wegetariański, a nawet wegański). Do pasztetu można więc użyć tych składników, które zostały po zjedzeniu rosołu. Taki pasztet świetnie sprawdzi się na kanapki, a można go wykorzystać już tego samego dnia po zjedzeniu rosołu, na przykład na kolację do chleba. Pasztet można zostawić także na następny dzień i przygotować z nim pyszne kanapki na śniadanie.
Świetnym rozwiązaniem na następny dzień po przygotowaniu rosołu są pierogi. Zwykle rosół jest gotowany na niedzielę, dlatego też tego samego dnia można zrobić pierogi z resztkami z rosołu, a więc zarówno z mięsem, jak i warzywami. W ten sposób obiad na następny dzień będzie już gotowy i nie trzeba będzie przygotowywać go szybko po pracy. Pierogi doskonale sprawdzają się po szkole, pracy, kursach lub innych formach aktywności, ponieważ wystarczy je tylko podgrzać na patelni i już są gotowe. Dodatkowo do pierogów można przygotować zasmażkę lub pyszny sos.
Osoby, którym zależy na nieco mniej kalorycznym daniu, na pewno ucieszą się z tego, że z resztek rosołu można przygotować sałatkę. Wystarczy tylko posiekać pozostałe warzywa i mięso, a także dodać jakieś składniki, na przykład sałatę, oliwę lub sos czosnkowy, a także inne dodatki. W takiej sałatce doskonale sprawdzi się także połączenie mięsa, warzyw i ryżu. W ten sposób powstanie danie idealne na kolację lub nawet na obiad na następny dzień.
Pasta mięsna to świetny dodatek do kanapek i sałatek. Warto wiedzieć o tym, że taka pasta ma najlepszy smak, jeśli zostanie przygotowana z gotowanego mięsa. Właśnie dlatego idealnie sprawdzą się tutaj resztki mięsa z rosołu. Dodatkowo dobrze dodać sporo przypraw, ponieważ mięso samo w sobie może mieć mało smaku. Dla osób, które lubią bardziej wyraziste smaki, idealnie sprawdzi się połączenie mięsa z rosołu z curry lub ostrą papryką. Pastę mięsną można wykorzystać na kolację lub na obiad do kanapek.
Kolejnym ciekawym pomysłem, tym razem na wykorzystanie samych warzyw, są kotlety. Wystarczy posiekać warzywa, dodać do nich jajko, kilka łyżek bułki tartej i mąki. Dodatkowo można wykorzystać starty żółty ser. Z tych składników można stworzyć smaczne kotlety, które następnie wystarczy tylko usmażyć na patelni. Kotlety warzywne to smaczne i pożywne danie, idealne na obiad lub ciepłą kolację.
Do przygotowania potrawki przyda się mięso z rosołu oraz pozostały bulion. Wystarczy tylko podgotować ponownie wywar, dodać śmietanę i przyprawy, a następnie zagęścić całość mąką. Do tak przygotowanego sosu należy dodać mięso z rosołu i całość wymieszać. Taką potrawkę można zjeść na kolację samodzielnie lub na obiad w zestawieniu z ryżem. Innym rozwiązaniem jest połączenie mięsnej potrawki z ugotowanym makaronem.
Okazuje się, że jest naprawdę sporo sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Zamiast wyrzucać te składniki można je dodać do innych potraw i w ten sposób przygotować od razu obiad lub kolację.