Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa
– 1 opak. tortellini 250g
– 1 papryka czerwona
– pół cebuli
– garść oliwek czarnych
– garść sałaty (rukola i roszponka)
– garść łuskanego słonecznika
– 5 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
– 3-4 łyżeczki miodu
– oliwa
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Szynkę kroimy w cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu i rumienimy partiami, aż szynka „złapie” złoty kolor. Skarmelizowane plastry układamy na dużej tacy by wyschły i się nie posklejały.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę a oliwki na plasterki. Sałaty lekko skubiemy palcami i dodajemy wystudzone tortellini. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie „podskakiwać”.
Podpieczoną szynkę kroimy lub rwiemy do sałatki na kawałeczki.
Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com