Caldo Gallego
Caldo Gallego
(smaki Galicji hiszpańskiej)
Składniki:
– Fasola biała – 1 szklanka
– Kiełbasa – 300 g
– Golonka wieprzowa – 500 g
– Cebula – 1 sztuka
– Czosnek – 2 ząbki
– Słonina – 50 g
– Seler korzeniowy – ¼ sztuki
– Papryka zielona – 1 sztuka
– Rzepa – ½ sztuki
– Ziemniaki – 2 sztuki
– Sól, pieprz
1. Wsyp fasolę do garnka, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw w wodzie na noc.
2. Odsącz fasolę i wsyp do garna z 3 litrami wody.
3. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną paprykę i cebulę.
4. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
5. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś przez 1,5 godziny.
6. Pokrój kiełbasę w plastry a ziemniaki i rzepę obierz i pokrój w kostkę.
7. Do garnka wrzuć kiełbasę, ziemniaki i rzepę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
8. Przypraw solą i pieprzem.
*Przepis pochodzi z www.niam.pl