Placek z kiełbaskami i oscypkiem

Placek z kiełbaskami i oscypkiem

Zastanawiasz się co przygotować na spotkanie ze znajomymi lub na grilla? Znudziło ci się tworzenie tych samych dań? Przychodzimy z odsieczą i proponujemy coś wyjątkowo smacznego, czyli placek z kiełbaskami i oscypkiem. To danie wprost idealne na grilla, na kolację z przyjaciółmi lub rodzinny czas.

Smaczny placek może posłużyć jako przystawka w trakcie grillowych atrakcji. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie jest pracochłonne. Podstawą jest dobrze przygotowane ciasto na placek i wysokiej jakości kiełbaski. Właśnie dlatego polecamy te marki Hańderek. Tak naprawdę nadzienie do placka może być dowolne, jednak my dzisiaj prezentujemy coś wyjątkowo smacznego i zaskakującego – połączenie smacznych kiełbasek Hańderek i oscypka. W ten sposób z dania będzie wydobywać się wyjątkowy smak i aromat.

Kiedy zaserwować placek z kiełbaskami i oscypkiem?

Placek z kiełbaskami i oscypkiem to danie wprost idealne na grilla, na przykład jako przystawka. Goście i rodzina będą zachwyceni, ponieważ taki placek to świetna przekąska. Potrawę możesz także zaserwować na kolację z rodziną lub przyjaciółmi, a także podać jako obiadową przystawkę. Możesz swobodnie modyfikować nadzienie, dlatego zamiast oscypka na placku może znaleźć się na przykład ser pleśniowy lub mozzarella. Dodatkowo możesz na nim położyć paprykę, cebulkę lub inne smaczne warzywa.

Kiełbaski marki Hańderek – doskonała jakość i idealny smak

Naszą specjalnością są kiełbaski, wędliny i inne pyszne dania mięsne. Kiełbaski marki Hańderek słyną z doskonałego smaku, idealnego aromatu oraz wysokiej jakości. Sprawdzą się idealnie do różnych dań, w tym także do placka na grilla lub kolację. Nasze kiełbaski możesz także podać na półmisku dla gości lub położyć je na grillu.

Składniki: – 40 g świeżych drożdży – 100 ml ciepłego mleka – 350 ml ciepłej wody – 650 g mąki – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka ziół toskańskich – 4 łyżki oliwy – 6 lasek kiełbasek włoskich (Hańderek) tarty oscypek. W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 30 minut
Gotowe w 50 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Łatwe

Składniki

40 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
350 ml ciepłej wody
650 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół toskańskich
4 łyżki oliwy
6 lasek kiełbasek włoskich (Hańderek)
tarty oscypek

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj mąkę, sól i zioła toskańskie.
  2. rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem. Opcjonalnie możesz zastąpić je suchymi drożdżami.
  3. Dodaj drożdże do mąki z solą i ziołami toskańskimi, a następnie wlej oliwę i wszystko wymieszaj łyżką. W tym momencie ciasto powinno być bardzo luźne. Zapewni to szybkie rośnięcie oraz puszystość już po upieczeniu.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, a następnie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Możesz położyć je na przykład na ciepłym talerzu lub przykryć serwetą. Ważne jest, aby ciasto cały czas było w dosyć ciepłym miejscu, ponieważ tylko wtedy podwoi swoją obecność.
  5. Po około 30 minutach wyjmij ciasto i połóż je na stolnicy. Posmaruj dłonie oliwą i podziel ciasto na dwie części. Każdą z tych części połóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  7. Na wierzchu ciasta ułóż po 3 laski kiełbasy, a także posyp całość tartym oscypkiem dosyć obficie.
  8. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez 15 minut.