+48 33 817 71 94

Karczek pieczony w żytnim cieście

 

 

Składniki:
– 2-3 kg karczku wieprzowego,
– 5 dag grzybów suszonych,
– 2-3 liście białej kapusty,
– 1 główka czosnku,
– pieprz, sól,
– liść laurowy,
– ziele angielskie,
– 1 kg mąki żytniej.

 

Sposób przyrządzenia:

Karczek umyć, osuszyć i natrzeć z solą, rozgniecionym czosnkiem, popieprzyć. Zawinąć w lnianą ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 6 godz. Grzyby uprzednio namoczone (nie gotowane) pokroić w cienkie paski i obłożyć nimi mięso. Następnie karczek zawinąć w sparzone liście kapusty, wkładając pod nie kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Z mąki żytniej i wody sporządzić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Z ciasta uformować na stolnicy okrągły placek i dokładnie owinąć nim karczek, szczelnie go zaklejając. Piec w piekarniku ok. 2,5 godz. w temp 200°C. Po wyjęciu z piekarnika (lub pieca) pozostawić do wystygnięcia na ok. 2 godz., a następnie rozbić ciasto („skorupę”).

Smacznego!

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing