Sancocho
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Sancocho – Smaki Karaibów

 

Składniki:
–   2 łyżki oliwy z oliwek
–   5 ząbków czosnku (zmiażdżonego w prasce)
–   ok. 1 kg wołowiny pokrojonej w 2-3 cm kostki
–   1 cebula drobno pokrojona
–   ½ zielonej papryki drobno pokrojonej
–   5 gałązek kolendry drobno posiekanej
–   1 łyżka soli
–   ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
–   ok. 2 litrów wywaru wołowego
–   1 zielony banan obrany i pokrojony w krążki
–   1 żółty banan obrany i pokrojony w krążki
–   3 średnie słodkie ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę
–   1 średni maniok pokrojony w niedużą kostkę
–   ½ kabaczka obranego i pokrojonego w kostkę
–   2 kolby kukurydzy oczyszczonej i pokrojonej na 4-6 kawałków każda.

 

Przygotowanie:

W dużym garnku z pokrywką wymieszaj oliwę, czosnek, wołowinę, cebulę i na średnim ogniu podduś aż wołowina będzie brązowa z obu stron a cebula zacznie się karmelizować. Dodaj paprykę, kolendrę, sól, pieprz i ¼ wywaru. Gotuj 20 minut mieszając a następnie dodaj pozostałe warzywa i resztę wywaru. Kontynuuj gotowanie aż mięso i warzywa będą wystarczająco miękkie.

Podawaj w glinianych miseczkach z lekkim winem.

 

Smacznego!

 

 

 

*Przepis pochodzi z http://thenoshery.com