Placki ziemniaczane z szynką
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:
–  1 kg surowych ziemniaków
–  100 g szynki tradycyjnej, u mnie marki Hańderek
–  1 cebula
–  1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej
–  2 jaja
–  sól, pieprz
–  1 łyżka oleju kokosowego

 
 
Cebulę kroimy w talarki, a szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy cebulę z szynką. Podsmażone mielimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Odciskamy przez tetrę, wodę odstawiamy, aby skrobia osiadła się na dnie. Następnie wodę delikatnie odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy drobno posiekany czosnek i zmieloną szynkę z cebulą.
Następnie dodajemy jaja, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia.
Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:http://www.mamakarmiaca.com.pl