Placek z kiełbasą i serem

Placek z kiełbasą i serem

Składniki:
–  40 g świeżych drożdży
–  100 ml ciepłego mleka
–  350 ml ciepłej wody
–  650 g mąki
–  1 łyżeczka soli
–  1 łyżeczka ziół toskańskich
–  4 łyżki oliwy
–  6 kiełbasek włoskich z suszonymi pomidorami (Hańderek)
–  tarty oscypek.

 
W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.
Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.
Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:www.mamakarmiaca.com.pl

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania