Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynką

Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynką

Składniki:
–  5-6 dużych, w miarę równej wielkości ziemniaków
–  4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
–  1 mała cebula
–  1-2 ząbki czosnku
–  1 łyżeczka masła
–  1 jajko
–  łodyżki z natki pietruszki
–  szczypta majeranku
–  sól, pieprz
–  olej do pieczenia
–  parmezan lub żółty ser do posypania
–  natka pietruszki do posypania.

 
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką. Ostrym nożykiem zaznacz na górze płasko ułożonego na desce ziemniaka (tak, by stabilnie leżał) okrąg – z niego obierz łupinkę. Następnie łyżeczką do melona wydrąż środek każdego ziemniaka, uważając by pozostawić miąższ przy ściankach. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, by nie ściemniały. Wydrążony miąższ przełóż do rondelka i gotuj do miękkości razem z garścią łodyżek z natki pietruszki (można oczywiście ugotować ziemniaki bez nich). W międzyczasie obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Pokrój też szynkę w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane, gorące ziemniaki dokładnie rozgnieć widelcem na puree, dodając masło (masa musi być bardzo gładka). Oczywiście wcześniej pozbądź się łodyżek pietruszki. Do ciepłej masy dodaj cebulę (odsącz ją z tłuszczu), pokrojoną szynkę, żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól oraz pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą ziemniaczaną. Wyjmij z wody i dokładnie odsącz wcześniej wydrążone ziemniaki. Każdy w środku lekko oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Następnie każdy wypełnij przygotowaną masą z tzw. „czubkiem”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce lekko natłuszczonej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC (góra-dół, bez termo-obiegu) na ok. 60 minut.
10-15 minut przed końcem pieczenia każdy ziemniak oprósz startym parmezanem lub innym żółtym serem. Gdy ten się zarumieni, serwuj ziemniaki np. z sosem czosnkowym.
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania