
Krem z selera z kiełbaską
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
– 1 duży seler
– 1 duży ziemniak lub kilka mniejszych
– 1 kiełbasa Tradycyjna (Hańderek)
– 1 jabłko
– 2 cebule
– olej rzepakowy do smażenia
– 1,5 l bulionu warzywnego
– 1 szklanka mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
– grzanki czosnkowe
– olej rzepakowy tłoczony na zimno
– natka pietruszki.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Rozgrzewamy garnek.
Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Przesmażamy około 5 minut.
Seler kroimy w mniejszą kostkę i również dorzucamy do garnka. Co jakiś czas mieszając.
Ziemniaki również kroimy w kostkę, nieco większą niż seler, ponieważ ziemniaki ugotują się nieco wcześniej.
Jabłko kroimy wg uznania, ugotuje się bardzo szybko.
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20-30 minut. Warzywa muszą być miękkie, ponieważ zostaną zblendowane.
Zupę z miękkimi warzywami odstawiamy, dolewamy szklankę mleka i blendujemy na gładki krem.
Kiełbasę tradycyjną kroimy na plasterki, a każdy plasterek jeszcze na cztery części.
Kiełbasę smażymy na suchej patelni, aż zacznie chrupać.
Grzanki przygotowujemy samodzielnie krojąc czerstwy chleb w małe kawałeczki i przesmażając je na oliwie z czosnkiem lub dodajemy gotowe kupione w sklepie.
Natkę pietruszki siekamy drobno.
Na talerz wlewamy krem z selera, posypujemy chrupiącą kiełbasą, grzankami oraz natką pietruszki. Skrapiamy oliwą rzepakową i zajadamy.
http://www.mamakarmiaca.com.pl/2017/09/krem-z-selera-z-chrupiaca-kiebasa.html