
Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki
- około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
- puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki
- (ale nie mniej niż 500 g)
- 2 cukinie baby
- 3 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 zielona papryki
- 1 duży bakłażan
- kawałek jakiejkolwiek dyni, z Hokkaido nie ściągamy skóry
- dwie lub trzy garście świeżychlistków bazylii
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól morska lub różowa himalajska do smaku
- oliwa z oliwek
- duża czerwona cebula
- opcjonalnie bułka do grzanek
- czosnek ile chcesz
Rozgrzej patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa – bakłażana oraz cukinię- w plastry.
Zacznij grillować. Gotowe-odłóż na bok. Zrób to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę.
Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek z grubym dnem, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra.
Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz.
Wrzuć paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę.
Po około 10 minutach wlej pomidory.
Dosmacz solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii.
U mnie trzy garstki świeżych liści.
Do gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań smakowych. U mnie jest zazwyczaj wszystko na oko.
Zamknij pokrywką garnek, gotuj na najmniejszym ogniu, aż dynia zmięknie.
Ugrillowane warzywa potnij na mniejsze kawałki.
Do gotujących się dyni i papryki wrzuć pozostałe grillowane warzywa oraz kiełbasę, zamieszaj, dopraw w razie potrzeby i gotuj tylko jakieś 5 minut, aby nie straciły na chrupkości.
Na petelni, na której grillowałam warzywa, a następnie kiełbasę, położyłam kromeczki bułki i zrobiłam z nich aromatyczne, lekko wędzone grzanki.
Podawać ze świeżą bazylią. Chrupać na zdrowie!
Smacznego!
http://www.zkuchnidokuchni.pl/2017/10/grillowane-warzywa-z-kiebasa-wiejska-w.html