Caldo Gallego

Caldo Gallego

Caldo Gallego
(smaki Galicji hiszpańskiej)

Składniki:
–  Fasola biała  – 1 szklanka   
–  Kiełbasa  – 300 g   
–  Golonka wieprzowa  – 500 g           
–  Cebula – 1 sztuka   
–  Czosnek – 2 ząbki  
–  Słonina – 50 g        
–  Seler korzeniowy – ¼ sztuki
–  Papryka zielona – 1 sztuka 
–  Rzepa – ½ sztuki   
–  Ziemniaki – 2 sztuki
–  Sól, pieprz

 
1. Wsyp fasolę do garnka, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw w wodzie na noc.
2. Odsącz fasolę i wsyp do garna z 3 litrami wody.
3. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną paprykę i cebulę.
4. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
5. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś przez 1,5 godziny.
6. Pokrój kiełbasę w plastry a ziemniaki i rzepę obierz i pokrój w kostkę.
7. Do garnka wrzuć kiełbasę, ziemniaki i rzepę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
8. Przypraw solą i pieprzem.

 

*Przepis pochodzi z www.niam.pl

 

Kategoria przepisów Kuchnie świata Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania