Kategorie przepisów: Obiad

Kotlety wieprzowe z czarną porzeczką

Kotlety wieprzowe z czarną porzeczką

Składniki:
-   400g czarnych porzeczek,
-   2 łyżki cukru,
-   50ml wody,
-   1 łyżka oliwy,
-   ok. 0,8kg chudych kotletów wieprzowych (schab),
-   sól, pieprz,
-   60g masła,
-   2 duże jabłka, obrane, pokrojone w plasterki,
-   szczypta cynamonu,
-   1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki

 

Ilość na 6 porcji.

Porzeczki umyć, usunąć gałązki, umieścić w rondelku z wodą i cukrem. Przykryć, doprowadzić od wrzenia, zdjąć z ognia. Po lekkim wystudzeniu odcedzić owoce, płyn zachować. Oba odstawić na bok.


Rozgrzać oliwę na patelni, przyrumienić mięso z obu stron, krótko obsmażając. Doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić ok. 10 minut (wszystko zależy od grubości mięsa; jeśli są to naprawdę cienkie kotlety, dusić krócej, ok. 6-7 minut). Odstawić mięso na  bok. W międzyczasie przesmażyć jabłka na 10g masła (na kolor złoty, ok. 10 min), pod koniec dodać cynamon i wymieszać, odstawić.

 
Umieścić sok z porzeczek z dżemem w patelni, na której obsmażaliśmy wieprzowinę, zagotować, gotować kilka minut. Pociąć pozostałe masło na kawałki i wmieszać do gotującego się soku, aż powstanie gładki, lśniący sos. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.

Podawać mięso na warstwie jabłek, polane sosem porzeczkowym. Jako dodatek można podać gotowane ziemniaki.
Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://cosniecos.blox.pl

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:
-  1 kurczak,
-  1 - 1,5 litra ciepłej wody,
-  40 g smalcu,
-  250 g kajmaku (wersja domowa to zmiksowany serek kremowy z masłem w proporcji pół na pół),
-  2 cebule,
-  20 g mąki,
-  czerwona papryka,
-  pieprz, sól,
-  pół pęczka natki pietruszki.

 

Umyć kurczaka, pokroić na kawałki, osuszyć. Rozgrzać smalec i smażyć kurczaka na złoto. Wyjąć i trzymać w cieple. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę, dodać kajmak, czerwoną paprykę, pieprz. Wlać wodę, włożyć mięso, posolić, popieprzyć. Gotować aż mięso będzie miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać cieplutkie.

Smacznego!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.grumko.blox.pl

 

Łatwe
Sancocho

Sancocho

Sancocho - Smaki Karaibów

 

Składniki:
-   2 łyżki oliwy z oliwek
-   5 ząbków czosnku (zmiażdżonego w prasce)
-   ok. 1 kg wołowiny pokrojonej w 2-3 cm kostki
-   1 cebula drobno pokrojona
-   ½ zielonej papryki drobno pokrojonej
-   5 gałązek kolendry drobno posiekanej
-   1 łyżka soli
-   ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
-   ok. 2 litrów wywaru wołowego
-   1 zielony banan obrany i pokrojony w krążki
-   1 żółty banan obrany i pokrojony w krążki
-   3 średnie słodkie ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę
-   1 średni maniok pokrojony w niedużą kostkę
-   ½ kabaczka obranego i pokrojonego w kostkę
-   2 kolby kukurydzy oczyszczonej i pokrojonej na 4-6 kawałków każda.

 

Przygotowanie:

W dużym garnku z pokrywką wymieszaj oliwę, czosnek, wołowinę, cebulę i na średnim ogniu podduś aż wołowina będzie brązowa z obu stron a cebula zacznie się karmelizować. Dodaj paprykę, kolendrę, sól, pieprz i ¼ wywaru. Gotuj 20 minut mieszając a następnie dodaj pozostałe warzywa i resztę wywaru. Kontynuuj gotowanie aż mięso i warzywa będą wystarczająco miękkie.

Podawaj w glinianych miseczkach z lekkim winem.

 

Smacznego!

 

 

 

*Przepis pochodzi z http://thenoshery.com

Farfalline z pieczoną piersią indyka

Farfalline z pieczoną piersią indyka

SKŁADNIKI: Na pieczeń z piersi indyka: - 1/2 kg piersi z indyka - sól - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka oleju z pestek winogron Na sos: - 20 dag mielonej wołowiny - 20 dag mielonej piersi indyka - 1 cebula - 1/2 marchewki - 1/4 pietruszki - 1 puszka pomidorów bez skórki ok. 400 g - koncentrat pomidorowy 30 % - 4 szklanki bulionu - sól do smaku - pieprz mielony do smaku - mielona papryka słodka do smaku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonego tymianku - suszony , zmielony czosnek do smaku - 1 listek laurowy - 1 ziele angielskie - 4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego - cukier do smaku - 4 łyżki oleju z pestek winogron Makaron: - 30 dag makaronu farfallino (małe kokardki, pełne ziarno) - 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Utrzeć przyprawy z olejem i miodem i natrzeć marynatą mięso. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Włożyć indyka do rękawa do pieczenia mięs i piec w temperaturze 180C 50 minut. Po wyjęciu pokroić w bardzo cienkie plasterki Z cebuli usunąć wierzchnie łuski i bardzo drobno posiekać. Obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając do zeszklenia. Do cebuli dodać warzywa, przyprawy, mięso. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Pomidory z puszki rozgnieść dołożyć do sosu. Doprawić koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić do smaku. Zagotować wodę i osolić ją. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Podajemy makaron lekko zmieszany z taką ilością sosu jaka nam odpowiada i kilkoma plasterkami pieczonej piersi indyka. *Przepis pochodzi z www.gotujmy.pl

Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne z żurawiną)


Składniki (na 4 porcje)
 -  500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-  1 mała czerwona cebula
-  kilka łodyg szczypioru
-  3/4 szklanki bułki tartej
-  1 jajko
-  1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon
-  mieszanka suszonych ziół (np. bazylia, estragon, pietruszka, oregano)
-  sól, pieprz
-  oliwa

 
 
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać drobniutko posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać musztardę, przyprawy i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Formować z mięsa małe kuleczki i układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 30 min aż kuleczki będą zrumienione.
Podawać z puree ziemniaczanym oraz żurawiną.
Smacznego!

JASKÓŁCZE GNIAZDA

JASKÓŁCZE GNIAZDA

 

Składniki:
- 4 szerokie plastry wołowiny bez kości
- 6 jaj
- 60 dag mięsa wieprzowego mielonego
- 2 cebul
- 2 małe pory
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz naturalny
- musztarda
 

Wykonanie:
Płaty mięsa umyć i mocno rozbić z jednej strony. Wieprzowe mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i pokrojonym drobno porem, dwoma surowymi jajami, dodać sól, pieprz do smaku.
Pozostałe 4 jaja ugotować na twardo i obrać.
Roladę od rozbitej strony posmarować musztardą i lekko posolić, nałożyć warstwę zmielonego mięsa z przyprawami o grubości 1 cm pozostawiając brzegi płata wolne. Na środek każdego płata nałożyć jaja. Zebrać krawędzie płata mięsnego i związać nitką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po silnym zrumienieniu polać wodą lub wywarem i dusić do miękkości.
Gdy gniazda będą miękkie wyjąc je z sosu i zagęścić go niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, po czym ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i nie przerywając mieszania wlać do pozostałej jego części.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
Kawałki mięsa przekroić w połowie uzyskując porcje z widocznym w przekroju jajem.

*Przepis pochodzi z www.potrawyregionalne.pl

1 4 5 6

W polskiej kuchni to właśnie obiad spośród wszystkich posiłków jest najbogatszy i najbardziej syty, czasami nawet kilkudaniowy. Szukasz pomysłu na obiad, który wzbogaci i urozmaici menu Twojej rodziny? Sprawdź nasze przepisy na domowe obiady, wśród których znajdziesz zarówno tradycyjne receptury, jak i nowoczesne wersje znanych dań czy inspiracje pochodzące z kuchni całego świata.

Pomysły na obiad – poznaj przepisy dla całej rodziny

Brakuje Ci pomysłu na ciekawe danie obiadowe, które możesz podać swoim bliskim czy odwiedzającym Cię gościom? Nawet najlepsze dania gotowane zbyt często mogą z czasem się znudzić, dlatego zainspiruj się i spróbuj czegoś całkowicie nowego! U nas znajdziesz pomysły na obiad na niedzielę i nie tylko, pyszne i sycące dania mięsne, i to z przeróżnych rodzajów mięsa, od delikatnego kurczaka czy indyka, po wołowinę.

Chcesz spróbować kurczaka w pikantnej marynacie albo wołowiny podawanej w towarzystwie warzyw? A może przygotujesz nietypowe kotlety mielone z dodatkiem pieczarek lub gęstą potrawkę mięsną, która konsystencją przypomina tradycyjny gulasz? U nas znajdziesz różnorodne, a zarazem proste w przygotowaniu przepisy na mięsne obiady dla całej rodziny!

Przepisy na obiady inne niż wszystkie

Specjalizujemy się w tradycyjnych smakach i nasze przepisy na obiad to w dużej mierze tradycyjne receptury. Nie oznacza to jednak, że nie spotkasz się tu z zupełnie nowymi kompozycjami smaków. Pomysły na obiad na tej stronie to także odświeżone wersje znanych potraw, propozycje idealne dla osób poszukujących nowych wrażeń kulinarnych, a także przepisy na zdrowe obiady z niską zawartością kalorii i dużą ilością cennych dla organizmu składników odżywczych.

Nasze pomysły na obiad wyróżniają dwie cechy: z jednej strony unikatowość, ciekawy i aromatyczny efekt, z drugiej – łatwość przygotowania, które jest dokładnie opisane krok po kroku, wraz z listą i ilością wszystkich niezbędnych składników. Przekonaj się, że nie trzeba być mistrzem kuchni, by przygotować coś pysznego dla swoich bliskich!