Kategorie przepisów: Obiad z piekarnika

Daktyle w bekonie z „niebieskim” serem.

Daktyle w bekonie z „niebieskim” serem.

Składniki:
-  45 dag boczku (Hańderek)
-  40 dag wydrylowanych daktyli (nie kandyzowane)
-  ok. 10 dag niebieskiego sera (np. Gorgonzola)
 
Rozgrzej piekarnik do 190*C.
Przetnij daktyle na pół. Pokrusz dość drobno ser i posyp wnętrze daktyli. Połówki daktyli wraz z serem zawiń w plaster bekonu. Celem zabezpieczenia kształtu powbijaj drewniane wykałaczki. Ułóż na metalowej lub szklanej (żaroodporna) paterze w sposób w jaki chcesz je serwować na stole a następnie piecz 30-40 minut, aż bekon będzie delikatnie chrupiący. Przez pierwsze 20 minut pieczenia obracaj zawartość piekarnika, aby nic nie przywarło.
Szampańskiej zabawy!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://allrecipes.com

Karczek pieczony w żytnim cieście

Karczek pieczony w żytnim cieście

 

 

Składniki:
- 2-3 kg karczku wieprzowego,
- 5 dag grzybów suszonych,
- 2-3 liście białej kapusty,
- 1 główka czosnku,
- pieprz, sól,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 kg mąki żytniej.

 

Sposób przyrządzenia:

Karczek umyć, osuszyć i natrzeć z solą, rozgniecionym czosnkiem, popieprzyć. Zawinąć w lnianą ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 6 godz. Grzyby uprzednio namoczone (nie gotowane) pokroić w cienkie paski i obłożyć nimi mięso. Następnie karczek zawinąć w sparzone liście kapusty, wkładając pod nie kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Z mąki żytniej i wody sporządzić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Z ciasta uformować na stolnicy okrągły placek i dokładnie owinąć nim karczek, szczelnie go zaklejając. Piec w piekarniku ok. 2,5 godz. w temp 200°C. Po wyjęciu z piekarnika (lub pieca) pozostawić do wystygnięcia na ok. 2 godz., a następnie rozbić ciasto („skorupę”).

Smacznego!

Schab ze śliwkami – wykwintny

Schab ze śliwkami – wykwintny

 

Składniki:

·         1 kg młodego schabu bez kości

·         10 dag suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek lub 50 dag śliwek świeżych (waga po odrzuceniu pestek)

·         tłuszcz do zrumienienia mięsa

·         sól

 

·         pieprz

·         mąka do zagęszczenia sosu

·         sok z całej, dużej cytryny

·         1/2 soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy

·         goździki

·         duża szczypta tymianku

 

Przygotowanie

Mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem, lekko oprószamy mąką i opiekamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do brytfanny, zalewamy tłuszczem, w którym się smażyło, dodajemy 1/2 szklanki wody, szczelnie przykrywamy i wkładamy na 30 min do nagrzanego do temp. 180ľC piekarnika. Od czasu do czasu mięso polewamy wytworzonym sosem.  Namoczone wcześniej śliwki suszone lub śliwki świeże dodajemy do prawie miękkiego mięsa i pieczemy, nadal pod przykryciem, jeszcze przez 10 min. Miękki schab przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez sito, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy solą, sokiem z cytryny i zagęszczamy mąką rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody. Całość zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 3 min. Przed podaniem mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, przybieramy owocami, np. połówkami świeżych śliwek i delikatnie polewamy sosem. Pozostały sos wlewamy do sosjerki

 

Befsztyki z kminkiem

Befsztyki z kminkiem

Befsztyki z kminkiem

Składniki:

- 4 plastry (po 20 dag każdy) wykrojone z najszerszej części polędwicy wołowej

- 3 kopiaste łyżki kminku

- 2 kopiaste łyżki masła

- 2 średniej wielkości cebule

- 10 dużych pieczarek

- 1/2 szklanki bulionu

- 3 łyżki gęstej śmietany

- 2 kopiaste łyżki startego, żółtego sera

- szczypta pieprzu

- oliwa

Kminek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do schłodzenia. Plastry polędwicy delikatnie, najlepiej trzonkiem noża, rozbijamy, nadając im owalny kształt. Dobrze odsączony kminek i schłodzone masło siekamy na desce. Gdy składniki się połączą, smarujemy płaty mięsa z obu stron, lekko oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut. NIE UŻYWAMY SOLI! Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącą kładziemy befsztyki i smażymy, rumieniąc przez 3 minuty z każdej strony. Jeśli ktoś jest smakoszem bardziej wysmażonej wołowiny - powinien smażyć o ok. 1-2 minuty dłużej. Gotowe befsztyki przekładamy na wygrzany półmisek, przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy cebulę i pieczarki. Gdy wytworzony z warzyw sok odparuje, podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty, zagotowujemy i trzymamy na dużym ogniu. Po 2 min ser się rozpuści i sos będzie gotowy. Natychmiast zalewamy nim ciepłe befsztyki i podajemy. Najlepiej smakują z ziemniakami puree i sezonową surówką.

 

 

 

 

 

 

 

KISZENIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM

KISZENIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM

-  1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI GŁÓWKA KAPUSTY,
-  500 G KISZONEJ KAPUSTY,
-  1/2 SZKLANKI KASZY GRYCZANEJ,
-  1/2 SZKLANKI KASZY JĘCZMIENNEJ,
-  200 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO,
-  150 G MIĘSA DROBIOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ,
-  150 G MIĘSA WIEPRZOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ,
-  100 G STOPIONEJ SLONINY,
-  2 CEBULE,
-  2 CZERWONE PAPRYKI,
-  400 ML PUREE POMIDOROWEGO,
-  200 G BOCZKU,
-  2 LIŚCIE LAUROWE,
-  4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO, SÓL, PIEPRZ

SOS:
-  100 G SUSZONYCH GRZYBÓW,
-  1 CEBULA,
-  4 ŁYŻKI MASŁA,
-  MĄKA DO ZAGĘSZCZENIA SOSU, SÓL, PIEPRZ.


Wykonanie:

Kapustę dzielimy na liście, których staramy się nie uszkodzić. Liście parzymy wrzątkiem, a następnie wkładamy do dużego garnka i przekładamy kiszoną kapustą. Odstawiamy na 3 dni. Gotujemy oba rodzaje kaszy, mieszamy z mięsem i przesmażoną na części słoniny jedną drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy farsz w świeże liście kapusty, które "marynowały się" w kapuście kiszonej (tę ostatnią zachowujemy). Drugą cebulę przesmażamy na reszcie słoniny z drobno pokrojoną papryką i puree pomidorowym. Gołąbki wkładamy warstwami do naczynia do zapiekania, każdą z nich przekładając sosem z pomidorów i papryki, pokrojonym w plastry boczkiem i kapustą kiszoną. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, od razu obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 2-3 godziny. Robimy sos. Suszone grzyby moczymy przez kilka godzin, a następnie gotujemy przez 20 min. Grzyby odcedzamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy. Cebulę posiekaną w kosteczkę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby, dolewamy wywar z gotowania grzybów, zagęszczamy mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone gołąbki podajemy z sosem.

Smacznego!

 

*Przepis pochodzi z www.beskid-niski.pl

 

MUSAKA (Moussaka) – Smaki greckich wysp!

MUSAKA (Moussaka) – Smaki greckich wysp!

SKŁADNIKI:

  • Bakłażan (2 sztuki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos mięsno-pomidorowy:

  • olej roślinny (1 łyżka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g chudego mielonego mięsa (wołowiny, jagnięciny lub mieszanego)
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 puszka pomidorów (obranych)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól morska i pieprz

 

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki (25 g)
  • 300 ml mleka
  • sól morska
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

 

PRZYGOTOWANIE:

• Bakłażany: Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 - 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 - 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.

 

• Sos mięsno-pomidorowy: Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.

 

• Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.

 

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.

 

 

Kali orexi ! (Smacznego – po grecku J)

Polędwica wołowa po królewsku

Polędwica wołowa po królewsku

Składniki:

  • 90 dag polędwicy wołowej (wykrojonej ze środkowej części)
  • kopiasta łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Sos:

  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • cebula
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • duży kieliszek białego, wytrawnego wina
  • mały kieliszek madery lub czerwonego wina
  • sól
  • pieprz


liczba porcji / 6
czas przygotowania / 60 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / drogie

Polędwicę wycieramy skropioną octem ściereczką, usuwamy błony, smarujemy ze wszystkich stron masłem, układamy (ciasno!) w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ľC piekarnika, pieczemy (przewracamy mięso tylko raz, uważając, by go nie nakłuć, bo wypłynie sok). Po 30 min wyjmujemy z piekarnika, oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, przykrywamy, trzymamy w cieple (w temp. ok. 50ľC).
Przygotowujemy sos: umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki, zalewamy szklanką wody, obgotowujemy przez 5 min, cedzimy. Wywar pozostawiamy. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy mąkę, zasmażamy przez 2 min, rozprowadzamy wywarem z pieczarek. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy wino, pieczarki, doprawiamy do smaku i przez 3 min trzymamy na niewielkim ogniu, mieszając. Zestawiamy z ognia, wlewamy maderę lub czerwone wino i jeszcze raz mieszamy. Polędwicę kroimy w zgrabne plastry, układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy zieleniną. Oddzielnie podajemy gorący sos i kładzione kluseczki z francuskiego ciasta.


 

Pieczona golonka ala po bawarsku

Pieczona golonka ala po bawarsku

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 golonka (z oferty ZPM Handerek)
  • 1 butelka piwa – polecamy ciemne
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżki mielonego kminku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Skórkę golonka delikatnie nacinamy w szachownicę (należy uważać, aby po zbyt głębokim nacięciu nie odpadła, bo jest już bardzo delikatna)

Przygotowujemy marynatę:

w dużej misce lub garnku piwo mieszamy z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba solimy do smaku).

Golonka maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na ok 1 godzinę w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.

Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 Co na ok 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy kilka razy marynatą spod golonek. Sprawdzamy aby skórka nie za bardzo się przypiekła.

Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem oraz kuflem piwa.

 

Kotlety cielęce z jabłkami

Kotlety cielęce z jabłkami

Kotlety cielęce z jabłkami

 

 

składniki:1 kg kotletów cielęcych • 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny • 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca • łyżka masła • cebula • 1/2 średniej wielkości selera • marchew • szklanka czerwonego, wytrawnego wina • szklanka śmietany • łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu • 4 duże, winne jabłka • sól • pieprz • majeranek • oliwa do smażenia

 

 

liczba porcji / 8

 

czas przygotowania / 75 min•

 

stopień trudności / średniotrudne

 

kaloryczność / średniokaloryczne

 

koszt / drogie

 

 

Wytarte skropioną octem ściereczką mięso szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ľC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc.

 

Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

 

Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych).

 

Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką.

 

•oprócz czasu na leżakowanie mięsa

 

Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

 

 

składniki:80 dag cielęciny od kulki • kawałek (5 dag) świeżej, zmrożonej słoniny • cytryna • sól • szklanka śmietany • 3 łyżki oliwy • 1/4 kostki (6 dag) masła • łyżeczka mąki • 2 łyżki mleka

 

 

liczba porcji / 6

 

czas przygotowania / 60 min•

 

stopień trudności / średniotrudne

 

kaloryczność / średniokaloryczne

 

koszt / drogie

 

 

Słoninę kroimy w zgrabne słupki, oprószamy solą. Cielęcinę obieramy z błon, szpikujemy słoniną, nacieramy solą, wcieramy sok z cytryny, układamy ściśle w salaterce, przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.

 

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy połowę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, rumienimy cielęcinę ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień, dodajemy pozostałe masło i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Gotową pieczeń wyjmujemy na metalowy półmisek, kroimy w poprzek włókien w zgrabne plastry, trzymamy w cieple.

 

Przygotowujemy sos: w mleku rozprowadzamy mąkę, gdy znikną grudki, łączymy ze śmietaną. Pozostały spod pieczeni tłuszcz podgrzewamy, zalewamy śmietaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny, gdy trzeba, delikatnie doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gorącym sosem zalewamy porcje mięsa, wstawiamy na 5 min (nie dłużej!) do gorącego piekarnika i podajemy z grubym, domowym makaronem lub z kładzionymi kluseczkami.

 

•oprócz czasu na skruszenie mięsa

 

chaczapuri

chaczapuri

Chaczapuri
(Smaki Gruzji)
 
SKŁADNIKI:
Ciasto:
-  300 g mąki
-  4 g suszonych drożdży
-  sól
-  40 g oleju
-  szklanka letniej wody
 
Farsz:
-  200 g mozarelli
-  100 g fety ( lub 300 g sera owczego solankowego)
-  3 jajka
 
 
WYKONANIE:
Ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto - może się trochę kleić do rąk. Dodajemy olej, zagniatamy, odstawiamy na 30 minut.
 
Nadzienie: Sery kruszymy w misce, mieszamy.
 
Ciasto dzielimy na 3 części, obtaczamy w mące, rozwałkowujemy lub formujemy w owalne kształty. Na środek każdej nakładamy nadzienie i formujemy łódeczki. Pieczemy w temperaturze 220-240°C przez ok. 15 minut, następnie wbijamy na każde chaczapuri po jajku i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika aż się zetnie, ale nie do końca (żółtko powinno pozostać płynne). Po wyjęciu z piekarnika na każde chaczapuri nakładamy spory kawałek masła. Jemy odrywając kawałki ciasta i maczając je w jajku.
Smacznego!

 

Przepis pochodzi z http://licencjanagotowanie.blox.pl

 

 

 

PIECZEŃ Z KARCZKU
Kotlety cielęce z jabłkami

Kotlety cielęce z jabłkami

 

 

Składniki:

•1 kg kotletów cielęcych

• 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny

• 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca

• łyżka masła

• cebula

• 1/2 średniej wielkości selera

• marchew

• szklanka czerwonego, wytrawnego wina

• szklanka śmietany

• łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

• 4 duże, winne jabłka

• sól

• pieprz

• majeranek

• oliwa do smażenia 

 

Przygotowanie:

Wytarte skropioną octem ściereczką mięso, szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220oC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc.  Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.  Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych). Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką. 

 

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Składniki:
-  8 filetów w udek kurczaka
-  8 plastrów mocno suszonej szynki (np. prosciutto)
-  2 łyżki oliwy z oliwek
-  2 główki czosnku
-  800g pomidorów
-  175ml białego, wytrawnego wina
-  400g białej fasolki z puszki
-  duży pęczek bazylii.

 
Dopraw kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłam 8 gałązek bazylii (ok. 3 listków na każdej gałązce) i połóż na każdym filecie z kurczaka. Owiń każdy kawałek kurczaka w plaster szynki i przymocuj pod spodem.

Nagrzej piekarnik do ok. 160 C. Rozgrzej oliwę na maksymalnie dużej patelni (najlepiej na dwa palniki). Połóż na patelni kawałki kurczaka i smaż przez ok. 4 minuty aż szynka będzie niemal chrupiąca a kurczak stanie się delikatnie złoty. Wtedy obróć i powtórz proces.

W międzyczasie, pokrój każdy ząbek na połówki a pomidory na ćwiartki (jeżeli są duże) lub połówki jak małe. Oderwij pozostałem listki bazylii. Kiedy kurczak będzie brązowy z obu stron dodaj pomidory, połowę listków bazylii i wino. Owiń od góry patelnię folią i piecz wolno w piekarniku ok. 40 minut.

Wyciągnij patelnię z piekarnika i nagrzej piekarnik do temperatury 210 C. Ściągnij folię i delikatnie dodaj fasolę do sosu z pomidorów. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na ok. 30 min., aż pomidory, kurczak i czosnek staną się niemal chrupiące na brzegach.

Wyjmij z piekarnika, poszarp na drobne kawałeczki listki bazylii i posyp sos na patelni, delikatnie mieszając.

SMACZNEGO!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.bbcgoodfood.com

1 2

Obiad z piekarnika – przepisy, które Cię zainspirują!

Szukasz pomysłów na smaczne, szybkie i zdrowe dania na obiad? Na Handerek.com.pl znajdziesz propozycje dla miłośników pysznych potraw przygotowywanych w tradycyjny sposób. Piekarnik to nie tylko narzędzie do pieczenia ciast – możesz w nim również przygotować wyjątkowe obiady, które zaskoczą Cię smakiem i zachwycą Twoich gości. Odkryj z nami tajniki gotowania mięsnych dań w piekarniku i przekonaj się, jak łatwo stworzyć pełnowartościowe, aromatyczne posiłki!

Szybki obiad z piekarnika to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie chcą rezygnować ze smaku i jakości przy jednoczesnym oszczędzaniu czasu. W tej kategorii znajdziesz przepisy, które podpowiedzą Ci, jak przygotować pyszne dania, nie spędzając wielu godzin w kuchni. Znajdziesz tutaj przepisy na obiady, które dosłownie wskakują do piekarnika, pozostawiając Cię z wolnym czasem na inne aktywności. Odkryj kulinarne sekrety, które sprawią, że gotowanie stanie się przyjemnością, a Twoje obiady będą cieszyć podniebienie nie tylko Twoje, ale i wszystkich domowników.

Zacznijmy od konkretów: Obiad na niedzielę – 5 pomysłów

Pomysły na obiad z piekarnika – mięsne dania, które zaskoczą Cię smakiem

Pomysł na obiad z piekarnika to nie tylko kwestia wygody, ale także możliwość eksperymentowania z różnorodnymi smakami i składnikami. Dlatego w naszej kategorii znajdziesz inspirujące propozycje, które rozbudzą Twoją kreatywność kulinarną. Przygotuj się na kulinarne podróże, podczas których mięso na obiad z piekarnika stanie się głównym bohaterem. Bez względu na to, czy preferujesz drobiowe delicje, soczyste kawałki wieprzowiny czy też wykwintne dania z czerwonego mięsa – tutaj znajdziesz receptury, które spełnią Twoje oczekiwania.

Mięso na obiad z piekarnika to gwarancja soczystości i intensywnego smaku. W naszych przepisach podpowiadamy, jak odpowiednio marynować i przyprawiać mięso, aby zachować jego naturalną wilgotność i aromat. Dzięki temu Twoje dania zawsze będą udane. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przygotować wykwintne dania mięsne – nasze przepisy są dostosowane do różnych poziomów umiejętności, dzięki czemu każdy może odnaleźć coś dla siebie.

Zdrowy obiad z piekarnika to nie tylko hasło. Dążymy do tego, aby nasze przepisy były nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe i korzystne dla zdrowia. Odpowiednio dobrana kombinacja warzyw, przypraw i mięsa sprawia, że Twoje posiłki będą pysznym źródłem cennych składników odżywczych.

W kategorii “Obiad z piekarnika” na Handerek.com.pl gwarantujemy nie tylko przepisy, ale i inspiracje, które sprawią, że gotowanie stanie się pasją. Odkryj, jak łatwo i przyjemnie możesz przygotować obiady, które zachwycą smakiem, zdrowiem i pomysłowością. Znajdziesz tutaj propozycje na każdą okazję – od rodzinnych obiadów po eleganckie kolacje. Przekonaj się sam, że obiad z piekarnika to nie tylko posiłek, ale prawdziwe doświadczenie kulinarne!

Sprawdź: Co zdrowego można zjeść na obiad – 5 propozycji obłędnie pysznych i lekkich dań mięsnych