Kategorie przepisów: Tortille i wrapy

Rolsy z szynka i awokado.

Rolsy z szynka i awokado.

Składniki: · 1 opakowanie placków tortilli · szynka polska (Hańderek) · 1 większe awokado · 1 większa papryka czerwona · serek śmietankowy · pomidorki koktajlowe · sałata strzępiasta · wykałaczki. 1. Paprykę myjemy, kroimy w paska, awokado obieramy, też kroimy w paski. Szynkę kroimy w plasterki, sałatkę myjemy. 2. Na placek tortilli tak do połowy rozkładamy sałatkę, następnie plasterki szynki. Teraz szynkę smarujemy serkiem i na serku układamy paski papryki i pomiędzy paski awokado. 3. Tortillę zawijamy w dość ciasny rulon, kroimy 3 - 4 cm rollsy w które wbijamy wykałaczkę i na nią nabijamy umyte pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane rollsy możemy zapakować w pudełeczko i zabrać na piknik, a pogoda jak na razie temu bardzo sprzyja więc można skorzystać. Smacznego :-)

Słoneczne burrito

Słoneczne burrito

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 papryka jalapano pokrojona w drobną kostkę 
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 8 podgrzanych placków tortilli
  • rozdrobniony ser cheddar
  • rozdrobniona sałata
  • 2 łyżki oliwy


 

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka w kostkę i podpiecz na patelni.

W dużej misce połącz warzywa, jogurt  i przyprawy.

Rozłóż mięso na plackach tortilli, polej masą jogurtowo-warzywną.

Połóż na górę sałatę.

Posyp serem.

Zawiń dół i boki placka tak aby zawartość nie wyciekła.

Można zawinąć w połowie wysokości przed podaniem w folię aluminiowa aby całość trzymała kształt  i komfortowo się jadło.

ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ

ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska (Hańderek)
  • 150g kremowego serka
  • 8 dużych listków sałaty
  • 1/2 papryki
  • 1 ogórek szklarniowy

 

 

1. Placki tortilli smarujemy serkiem.

2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek.

3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm i wykładamy na talerz.

Smacznego!

 

 

 

 

Z tortilli, czyli dużych i płaskich placków, można łatwo i szybko zrobić pyszne wrapy, zawijane przekąski z wytrawnym nadzieniem z warzyw, mięsa, sera i sosów. Można je przygotować na całą masę sposobów, wykorzystując przeróżne składniki. U nas znajdziesz przepisy na tortille i wrapy w dziesiątkach różnych wersji, które sprawdzą się zarówno na pożywny obiad, jak i szybkie śniadanie.

Tortille i wrapy – pomysły na pyszne przekąski na ciepło i zimno

Znajdziesz u nas przepisy na tortille na zimno idealne na przykład jako przekąski do szkoły lub pracy, jak i propozycje ciepłych dań odpowiednich na obiad czy pożywną kolację z rodziną.

Wrapy z tortilli są smaczne, można je zrobić na bardzo wiele sposobów i nie potrzeba na to zbyt wiele czasu. Wystarczy wstępnie przygotować składniki – pokroić je, a w przypadku mięs również podsmażyć, a następnie połączyć ze sobą na tortilli, którą na końcu zawija się we wrapy, podwijając dół placka do środka.

Tortille na zimno zwykle są szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się jako przekąski, zarówno w szkole, jak i nawet na imprezie, zwłaszcza pokrojone na mniejsze kawałki. Przepisy na tortille na ciepło są za to doskonałym pomysłem na obiad. Włóż do nich więcej farszu i zawiń nieco luźniej, a będą pysznym i sycącym posiłkiem dla całej rodziny!

Tortille – przepisy na nadzienia z mięsem

To, co ma największy wpływ na smak gotowych wrapów, to oczywiście ich nadzienie. Trudno ograniczyć składniki, z jakimi może być podawana tortilla. Przepisy na nadzienie najczęściej zawierają składniki mięsne, takie jak między innymi smażone polędwiczki z kurczaka albo mięso mielone oraz warzywa, w tym między innymi ogórka, pomidora, sałatę, cebulę. W niektórych przepisach pojawiają się ryby; zdarzają się również propozycje wegetariańskie. Nie można zapomnieć o sosie, który dodaje całości smaku i konsystencji – we wrapach świetnie smakują takie sosy jak czosnkowy, jogurtowy, majonezowy, pomidorowy, ziołowy czy nawet curry.

Przepisy na nadzienia z mięsem, i to zarówno na ciepło, jak i na zimno, cieszą się największym zainteresowaniem. Są pożywne i lubiane przez całe rodziny, w tym także kilkulatków. Wrapy z szynką możesz przygotować w kilka minut, zawijając w tortilli po plastrze wraz z dodatkiem sera, kilku podstawowych warzyw i dowolnego sosu. Proponujemy również przepisy na tortille na ciepło, spośród których znajdziesz nawet pomysły na wrapy zapiekane w piekarniku.