Archiwa: Recipes

Lasagne z suszonymi śliwkami

Lasagne z suszonymi śliwkami

 

 

Składniki:
-  paczka lasagne ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania)
-  szynka Włoska (HAŃDEREK)
-  2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica
-  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-  1 czerwona cebula
-  garść suszonych śliwek
-  1 średnia marchewka
-  kawałek selera naciowego (należy go obrać z łyka)
-  pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina     oliwa z oliwek i masło do smażenia
-  sól i pieprz
-  tarta mozzarella (+ np. tarte Pecorino)
-  opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo
-  natka pietruszki do posypania lub bazylia.
 
Beszamel : masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa.
Masło roztop w rondelku, dodaj mąki i podsmaż, mieszając uzyskasz taką jakby pastę, ale uwaga: nie ma powstać klucha. Dolej mleko - u mnie pół litra i ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia, Następnie posól, dodaj gałki muszkatołowej oraz garść startego sera typu mozzarella.
Mieszając mikserem doprowadź do zgęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej.
 
Sos najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Seler i cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać trochę oliwy z oliwek z dodatkiem masła. Wrzucić cebulę i seler, podsmażyć, a następnie dodać marchewkę, posolić, popieprzyć, przemieszać i zamknąć- niech się smaży na średnim ogniu. Kiedy seler zmięknie wrzucić mięso, podsycić nieco ogień, smażyć, a następnie dodać wino. Dusić , niech alkohol wyparuje.
Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki.
Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłączyć gaz i tyle. Niech sos „odpocznie”.
Jak sprawdzić czy nasz sos jest idealny i czy niczego mu nie brakuje? W bardzo prosty sposób, na 10 minut przed zakończeniem gotowania ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni.
Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem.
Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu powyżej.
Na dno wylać trochę sosu i rozprowadzić równomiernie.
Dodać beszamel i przykryć pierwszą warstwą płatów makaronu. Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów.
Beszamel, ser i płaty.
Jedną warstwę możecie posypać tartym jajem. Którą chcecie.
Na ostatnich płatach rozprowadzić sos, beszamel oraz ser.
 
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec lasagne ok.40 minut, bez przykrywania.
Podawać z natka pietruszki lub bazylią.
Nie należy zabierać się od razu do rozkrojenia, ale pozostawić w piekarniku, niech odpocznie przez ok.10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć.
Najlepiej smakuje z kieliszkiem wina. Smacznego!
 

 

 

 

http://www.zkuchnidokuchni.pl/

 

Fasolka z cukinią w pomidorach

Fasolka z cukinią w pomidorach

 

 

Składniki:
- 3 puszki białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 300 g kiełbasy podwawelskiej (Hańderek)
- 150 g szynki spod powału (Hańderek)
- 2 małe cukinie
- 3 pomidory
- pomidory z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 200 ml wody.
 
Fasolę opłukać pod wodą i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w kostkę. Szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę.
Rozgrzać patelnię z łyżką oleju, wrzucić kiełbasę z szynką i chwilkę podsmażyć. Dodać cukinię i pomidory. Następnie dodać pomidory z puszki i 250 ml wody. Przykryć patelnię pokrywką i dusić 20 minut.
Dodać fasolę i koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dolać wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z chrupiącą bagietka lub chlebem.
Smacznego!

Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach

Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach

Składniki

  • około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej  Hańderek
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki
  • (ale nie mniej niż 500 g)
  • 2 cukinie baby
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 zielona papryki
  • 1 duży bakłażan
  • kawałek jakiejkolwiek dyni,  z Hokkaido nie ściągamy skóry
  • dwie lub trzy garście świeżychlistków bazylii
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub różowa himalajska do smaku
  • oliwa z oliwek
  • duża czerwona cebula
  • opcjonalnie bułka do grzanek
  • czosnek ile chcesz

Rozgrzej patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa - bakłażana oraz cukinię- w plastry.
Zacznij grillować. Gotowe-odłóż na bok. Zrób to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę. 
Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek z grubym dnem, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra.
Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz.
Wrzuć paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę.
Po około 10 minutach wlej pomidory.
Dosmacz solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii.
U mnie trzy garstki świeżych liści.
Do gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań smakowych. U mnie jest zazwyczaj wszystko na oko.
Zamknij pokrywką garnek, gotuj na najmniejszym ogniu, aż dynia zmięknie.
Ugrillowane warzywa potnij na mniejsze kawałki.
Do gotujących się dyni i papryki wrzuć pozostałe grillowane warzywa oraz kiełbasę, zamieszaj, dopraw w razie potrzeby i gotuj tylko jakieś 5 minut, aby nie straciły na chrupkości.
Na petelni, na której grillowałam warzywa, a następnie kiełbasę, położyłam kromeczki bułki i zrobiłam z nich aromatyczne, lekko wędzone grzanki.
Podawać ze świeżą bazylią. Chrupać na zdrowie!

Smacznego!
 

 

 

 

http://www.zkuchnidokuchni.pl/2017/10/grillowane-warzywa-z-kiebasa-wiejska-w.html

Śniadaniowe roladki z papryką

Śniadaniowe roladki z papryką

Składniki:
 
-  12 cienkich plasterków pieczonej piersi z indyka (Hańderek)
-  25 dag twarożku kanapkowego o smaku prażonej cebulki
-  1 czerwona papryka
-  1 czerwona cebula
-  10 dag  mix sałat
-  sól i pieprz
-  natka pietruszki.
 
Cienkie plastry wędliny ułożyć na desce, posmarować cienko kanapkowym serkiem, oprószyć do smaku solą oraz pieprzem.
Paprykę umyć wydrążyć nasiona, pokroić na słupki, cebulę posiekać drobno w kostkę. Posypać cebulą i sałatą na serek, ułożyć po jednym kawałku papryki, zawinąć w rulon, ułożyć na półmisku, posypać posiekaną natką pietruszki, włożyć na 30 minut do lodówki, schłodzić i podawać. Smacznego.
 
 

 

 

*Przepis pochodzi z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki na małą keksówkę 25x12,5 cm:
 
- 1,5 kg ziemniaków
- 25 dag boczku parzonego (Hańderek)
- 2 cebule
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz.
 
1. Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na 15-20 minut aby puściły soki. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zarumieni przekładamy go do miseczki, a na wytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę.
 
2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę zostawiam w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przekładam na kratkę kuchenną aby odparowała. Smakuje wybornie zarówno na zimno jak i na gorąco.
 

 

 

 

https://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2017/09/babka-ziemniaczana-z-boczkiem_26.html

Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową

Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową

Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki. Zmiel na grubych oczkach. To samo zrób z cebulą, paprykami i pomidorami.
Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok. Ugotuj różyczki brokuła.
Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię.
Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę. Możesz podlać rosołkiem z indyka
Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła.
Nastawiamy wodę na farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik -góra dół do temperatury około 160 stopni.
Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą. Podlewamy rosołem z indyka.
Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dokładamy cukinię. Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym. Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką i porem.  Na to kładziemy makaron z cukinią. Kładziemy plastry mozzarelli. Opcjonalnie kropimy oliwą z oliwek po wierzchu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do chwili aż mozzarella się rozpuści a wierzch zapiekanki nabierze koloru lekko „złotego”. Podajemy na ciepło ale również dobrze smakuje na zimno.
 
Składniki:
-  makaron farfalle
-  kiełbasa czosnkowa (Hańderek)
-  jasna część pora
-  kilka śliwek suszonych
-  olej kokosowy do smażenia
-  oliwa z oliwek extra virgin
-  brokuł
-  cukinia baby
-  kilka ząbków czosnku
-  sól i pieprz do smaku
-  papryka czerwona
-  papryka żółta
-  cebula czerwona
-  pomidory malinowe
-  około szklanki rosołu z indyka
-  mozzarella w plastrach 250 g.
 
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:http://www.zkuchnidokuchni.pl/2017/09/farfalle-z-warzywami-i-kiebasa.html

Babka serowa z kiełbasą

Babka serowa z kiełbasą

Składniki:
-  3 jajka
-  1 szkl mleka
-  100 g kiełbasy krakowskiej suchej mini (Hańderek)
-  2 szkl mąki pszennej
-  100 ml oleju rzepakowego
-  1 płaska łyżeczka soli
-  1 łyżeczka cukru
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  130 g żółtego sera
-  100 g mozzarelli małe kulki
-  1 spora łyżka siekanej natki pietruszki
 
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę a kulki mozzarelli przekroić na połówki.
Do miski wbić jajka, wlać mleko i olej, dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać starty na dużych oczkach ser i wymieszać.
Do formy z kominem wlać około 3/4 ciasta. Posypać kiełbasą, pietruszką i mozzarellą. Wylać resztę ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z https://ala-piecze.blogspot.com/2017/09/babka-serowa-z-kiebasa.html

Krem z selera z kiełbaską

Krem z selera z kiełbaską

Składniki:
-  1 duży seler
-  1 duży ziemniak lub kilka mniejszych
-  1 kiełbasa Tradycyjna (Hańderek)
-  1 jabłko
-  2 cebule
-  olej rzepakowy do smażenia
-  1,5 l bulionu warzywnego
-  1 szklanka mleka
-  szczypta gałki muszkatołowej
-  sól, pieprz
-  grzanki czosnkowe
-  olej rzepakowy tłoczony na zimno
-  natka pietruszki.
 
Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Rozgrzewamy garnek.
Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Przesmażamy około 5 minut.
Seler kroimy w mniejszą kostkę i również dorzucamy do garnka. Co jakiś czas mieszając.
Ziemniaki również kroimy w kostkę, nieco większą niż seler, ponieważ ziemniaki ugotują się nieco wcześniej.
Jabłko kroimy wg uznania, ugotuje się bardzo szybko.
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20-30 minut. Warzywa muszą być miękkie, ponieważ zostaną zblendowane.
Zupę z miękkimi warzywami odstawiamy, dolewamy szklankę mleka i blendujemy na gładki krem.
 
Kiełbasę tradycyjną kroimy na plasterki, a każdy plasterek jeszcze na cztery części.
Kiełbasę smażymy na suchej patelni, aż zacznie chrupać.
Grzanki przygotowujemy samodzielnie krojąc czerstwy chleb w małe kawałeczki i przesmażając je na oliwie z czosnkiem lub dodajemy gotowe kupione w sklepie.
Natkę pietruszki siekamy drobno.
 
Na talerz wlewamy krem z selera, posypujemy chrupiącą kiełbasą, grzankami oraz natką pietruszki. Skrapiamy oliwą rzepakową i zajadamy.

 

 

 

 

http://www.mamakarmiaca.com.pl/2017/09/krem-z-selera-z-chrupiaca-kiebasa.html

Szakszuka z szynką

Szakszuka z szynką

Składniki:

  • 150 g szynki spod powału (Hańderek)
  • 3 jajka
  • 1 średnia czerwona papryka 
  • około 10 sztuk pomidorków koktajlowych (mogą być zwykłe lub passata)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • kurkuma (tak na czubek łyżeczki)
  • kmin rzymski mielony (tak na czubek łyżeczki)
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • natka pietruszki
  • listki bazylii.


1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy, szynkę kroimy w kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów.
3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy, tak aby powstały trzy wgłębienia na jajka), do każdego gniazda wybijamy jedno jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby żółtka jajek były ścięte całość nakrywamy przykrywką, jeśli nie, to nie ma takiej potrzeby, gotujemy około 8 - 10 minut (pod przykryciem szybciej). Białka jajek powinny nam się ściąć. Całość po ugotowaniu posypujemy natką pietruszki i bazylią. Podajemy z pieczywem

 

 

http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/09/szakszuka-shakshouka-z-szynka.html

Rozgrzewający bigos

Rozgrzewający bigos

Składniki:
-  1 większa główka kapusty
-  300 g kiełbasa wiejska tradycyjna (Hańderek)
-  300 g kiełbasy śląskiej (Hańderek)
-  2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu
-  1 średnia cebula
-  1 łyżeczka słodkiej papryki
-  2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty
-  2 łyżeczki suszonych pomidorów
-  ok. 2 szklanki bulionu
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  1 łyżka ketchupu
 
Przygotowanie:
Kapustę grubo poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasy w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć cebulę dodać kiełbasy i podsmażać do momentu aż kiełbasa lekko się zrumieni uważając by nie spalić cebuli. Do kiełbasy dodać kapustę wsypać przyprawy wymieszać i podlać połową bulionu. Poddusić i gdy kapusta będzie al dente dodać koncentrat i ketchup. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Całość podsmażać pod przykryciem jeszcze około 10 minut by kapusta nabrała koloru. Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

 

 

 

http://ala-piecze.blogspot.com/2017/06/bigos-z-modej-kapusty.html

Tarta z szynką włoską i bakłażanem

Tarta z szynką włoską i bakłażanem

Ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki graham
- pół kostki masła (100 g)
- 1 łyżka smalcu
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli


Nadzienie
- 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej (Hańderek)
- 1 bakłażan
- 300 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
- olej do smażenia
- 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella.

Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę.
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min.
Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st
Tartę podajemy z sałatką lub salsą.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Szaszłyki z kiełbasą serową w marynacie balsamicznej

Szaszłyki z kiełbasą serową w marynacie balsamicznej

Składniki: - 65 dag kiełbasy serowej (Hańderek) - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 2 średnie cebule. Marynata do warzyw: - 2 łyżki octu balsamicznego - 2 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek oliwy - 5 ząbków czosnku, - 1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla - świeże oregano - sól, pieprz. Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubszą kostkę. Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa. W większej misce łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano. Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kiełbasę kroimy na grubsze kawałki. Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby się nie spaliły na grillu, wyjmujemy z wody, nadziewamy na nie kiełbasę i na przemian zamarynowane warzywa. Grillujemy szaszłyki po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z dowolnym grillowym dip-em. Smacznego grillowego!       https://waniliaikardamon.blogspot.com

Placek z kiełbasą i serem

Placek z kiełbasą i serem

Składniki:
-  40 g świeżych drożdży
-  100 ml ciepłego mleka
-  350 ml ciepłej wody
-  650 g mąki
-  1 łyżeczka soli
-  1 łyżeczka ziół toskańskich
-  4 łyżki oliwy
-  6 kiełbasek włoskich z suszonymi pomidorami (Hańderek)
-  tarty oscypek.

 
W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.
Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.
Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:www.mamakarmiaca.com.pl

Placki ziemniaczane z szynką

Placki ziemniaczane z szynką

Składniki:
-  1 kg surowych ziemniaków
-  100 g szynki tradycyjnej, u mnie marki Hańderek
-  1 cebula
-  1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej
-  2 jaja
-  sól, pieprz
-  1 łyżka oleju kokosowego

 
 
Cebulę kroimy w talarki, a szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy cebulę z szynką. Podsmażone mielimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Odciskamy przez tetrę, wodę odstawiamy, aby skrobia osiadła się na dnie. Następnie wodę delikatnie odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy drobno posiekany czosnek i zmieloną szynkę z cebulą.
Następnie dodajemy jaja, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia.
Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:http://www.mamakarmiaca.com.pl

Kiełbaski w sosie paprykowym

Kiełbaski w sosie paprykowym

Składniki dla 4 osób:
- 2 czerwone papryki
- 4 kiełbaski Włoskie (Hańderek)
- 3 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- sól, pieprz
- cebula dymka
- ryż.
 
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kiełbaski smażymy na patelni na rumiano.
Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory, podlewamy wodą lub bulionem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy warzywa aż będą al dente. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy razem, dodajemy kiełbaski. Podajemy z ryżem i zielona cebulką.
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/

Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami

Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami

Składniki:
- 4 kiełbaski Piekło w Gębie (Hańderek)
- 2 małe cukinie
- olej rzepakowy lub oliwa
- sól
 
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski.
 
Salsa pomidorowa:
 
Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!.
 
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki
- limonka, sok wyciśnięty z 1/4
- sól
 
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki oraz niewielką ilość soli. Kroimy natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Salsą napełniamy cukinie i na wierzchu układamy kiełbaskę.
 
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z: http://apetyczna-babeczka.blogspot.com

Kiełbasa pieczona z cebulą jabłkiem i żurawiną

Kiełbasa pieczona z cebulą jabłkiem i żurawiną

Składniki:
-  5 szt. kiełbaski Włoskie 
    z suszonymi pomidorami Hańderek
-  2 większe cebule
-  2 płaskie łyżki oleju kokosowego
-  1 jabłko
-  1 łyżka suszonej żurawiny
-  100 ml jasnego piwa
-  Sól, pieprz.

 
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli.
Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.
 

 

 

http://ala-piecze.blogspot.com/

Kiełbasa pieczona w piwie z cebulą.

Kiełbasa pieczona w piwie z cebulą.

Składniki:
-  400g kiełbasy Wiejskiej Tradycyjnej (Hańderek)
-  3 duże czerwone cebule
-  250g pomidorków koktajlowych
-  4 łyżki oleju
-  200ml jasnego piwa
-  sól, pieprz...

 
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy. Cebule kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy piwem, olejem, posypujemy solą i pieprzem.
Kiełbasę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg by całość się przyrumieniła.
 
 

 

 

Inspiracja zaczerpnięta z http://szefowa-kuchni.blogspot.com

Pizzerinki z kabanosami

Pizzerinki z kabanosami

 

Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy lub oleju
nadzienie
- kilka oliwek
- 3 kabanosy Z Polskiego Dwora (Hańderek)
- zielone pesto
- ketchup
- suszone oregano
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 200g sera grana padano.
 
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę lub olej. Dodajemy rozczyn i zarabiamy ciasto. Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy na 1 - 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w drobne piórka, pieczarki w plasterki, kabanosa kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i lekko przesmażamy wędlinę. Następnie przekładamy ją do miseczki. Pieczarki przesmażamy na tej samej patelni, na koniec dodajemy cebulę i wszystko chwilkę dusimy.
 
Z ciasta formujemy kulki i układamy je na wysmarowanych olejem blaszkach. Każdą kulkę rozpłaszczamy palcami. Smarujemy pesto i ketchupem - na każdą pizzerinkę pół łyżeczki pesto i pół łyżeczki ketchupu. Następnie rozkładamy pieczarki z cebulą, kabanosa, oliwki i posypujemy oregano. Na koniec posypujemy startym serem grana padano. Jak nie macie takiego sera, można użyć np. cheddar.
Pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 13 minut.
 
 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

 

Domowa fasolka po bretońsku

Domowa fasolka po bretońsku

Składniki:
-  opakowanie suchej fasoli (około 400g)
-  2 małe cebule
-  3 ząbki czosnku
-  ok. 300g kiełbasy Dymionej (Hańderek)
-  2 łyżki oleju rzepakowego
-  Ok. 500ml passaty pomidorowej w butelce
-  4 ziela angielskie
-  2 liście laurowe
-  łyżeczka suszonego oregano
-  3 łyżki suszonego majeranku
-  pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
-  opcjonalnie pół łyżeczki kminku
-  sól i czarny pieprz.
 
Fasolę przesypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą ponad powierzchnię fasoli. Przykrywamy i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia dodajemy około łyżeczki soli i gotujemy (w tej samej wodzie w której się moczyła) przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Sprawdzamy czy fasola jest miękka. Gdyby nie – wydłużamy czas gotowania o 30-40 minut.
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy wszystko ładnie się podsmaży przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą.
Do garnka z fasolą dodajemy przyprawy i zagotowujemy całość dobrze mieszając. Dodajemy passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy przez 20-30 minut pod przykryciem.
Podajemy ciepłe w miseczce (pyszne również z chrupiącym chlebem).

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://kulinarnapiniata.pl/fasolka-po-bretonsku/

Pita z szynką, warzywami i sosem musztardowym

Pita z szynką, warzywami i sosem musztardowym

SKŁADNIKI:
-  2 pitty pszenne,
-  1/3 kapusty pekińskiej,
-  6 plastrów szynki spod Powału (Hańderek),
-  1 cebula czerwona,
-  1 pomidor,
-  2 ogórki kiszone,
-  olej,
-  sól, pieprz.

Sos musztardowy:-  1 łyżka musztardy,
-  ½ łyżki majonezu,
-  szczypta kurkumy.

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę pokrój w paski. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5-7 minut.
2. Kapustę pekińską drobno pokrój, dopraw solą i odstaw na 10 minut. Cebulę pokrój w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora pokrój w plastry.
3. Sos: Musztardę wymieszaj z majonezem oraz kurkumą.
4. Pitty podgrzej w mikrofalówce. Przekrój w poziomie na pół. Do środka nałóż kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę. Całość polej sosem musztardowym, złóż i podaj jak najszybciej.
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com/2017/01/pitta-z-szynka-warzywami-i-sosem.html

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Składniki na dwie porcje:
-  15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
-  10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
-  ½ czerwonej papryki
-  kawałek cukinii
-  1 cebula dymka ze szczypiorem
-  2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
-  2 małe jajka
-  2-3 łyżki mąki pszennej
-  sól himalajska
-  czarny pieprz świeżo zmielony
-  olej
-  szczypiorek.

 
Sposób przygotowania:
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem

 

 

http://waniliaikardamon.blogspot.com/2017/02/placki-makaronowe-z-wedlina-i-warzywami.html

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:-  1 kg ziemniaków,
-  200g szynki Spod Powału (Hańderek),
-  1 mała cebula,
-  1,5 łyżki mąki,
-  1 jajko,
-  sól, pieprz,
-  olej do smażenia.

Sos pieczarkowy:-  300g pieczarek,
-  1 cebula,
-  200 ml śmietany 30%,
-  50g masła,
-  sól, pieprz.

 

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Dodaj do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nałóż masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki usmaż „na rumiano” z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy: pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przełóż na patelnię. Dodaj masło. Smaż około 5 minut. Następnie pieczarki zalej śmietaną i duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone placki wyłóż na talerz. Podaj ciepłe z sosem pieczarkowym.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com – małym drukiem na dole

 

1 2 3 4 5 9