Archiwa: Recipes

Panierowane roladki z szynką

Panierowane roladki z szynką

SKŁADNIKI: · 1 duży filet z kurczaka · 3-4 pieczarki · kilka plasterków polędwicy Dymionej (HAŃDEREK) · sól, pieprz · zioła prowansalskie · mąka pszenna · bułka tarta · olej do smażenia · 2-3 jajka.     WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony. Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!     http://www.dzisjagotuje.pl  

Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki

Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki

Składniki: - opakowanie makaronu rurki (500 g) - 200 g szynki Tradycyjnej (Hańderek) - 300 ml śmietany 18% - 200 g sera mozzarella - 1 brokuł - 300 g pieczarek - 500 g mrożonych warzyw (np. marchewka, groszek, cukinia i fasolka) - sól, pieprz - zioła - suszona bazylia, oregano, majeranek - kilka pomidorków koktajlowych. Pieczarki kroimy na kawałki, brokuł dzielimy na małe różyczki. Ser mozzarella ścieramy na tarce (możecie dać ser jaki macie), pomidorki kroimy na ćwiartki. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy pieczarki, dodajemy odrobinę soli i je dusimy. Następnie dodajemy odrobinę oleju i je podsmażamy na rumiano. Przekładamy je do miski. Tak samo postępujemy z szynką - lekko ją podsmażamy na tej samej patelni. Mrożone warzywa razem z brokułem przekładamy na patelnię i dodajemy odrobinę wody, chwilkę je dusimy, aż lekko zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy makaron, szynkę, pieczarki i mieszamy. Próbujemy jak smakują i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Do śmietany dodajemy pieprz i odrobinę soli. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Na koniec dodajemy połowę sera i mieszamy. Makaron z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy pomidorki i posypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Smacznego! http://www.kulinarnamaniusia.pl

Sałatka bawarska

Sałatka bawarska

- 6 parówek z szynki (Hańderek) - 2 ogórki konserwowe - 10 dag sera żółtego - 1 cebula - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu jabłkowego - pieprz, sól.       Parówki przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w półplasterki, ogórki również pokroić w półplasterki, a ser żółty w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę, ocet oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla lub patelni.   Smacznego!       https://kuchniaipodroze.blogspot.com

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

 - 20 dag ugotowanego makaronu - 1 laska kiełbasy wiejskiej tradycyjnej (Hańderek) - 10 szt. pieczarek - 20 dag sera żółtego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć razem na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę i podsmażać, następnie dodać pieczarki i również nadal podsmażać. Dodać ugotowany makaron, koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i nadal podsmażać. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać połowę startego sera, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego żółtego sera i piec w temp. 180oC przez około 20 min. Zapiekankę podawać od razu po upieczeniu np. z ketchupem. Smacznego!         https://kuchniaipodroze.blogspot.com/

Boulangere z ziemniaków.

Boulangere z ziemniaków.

Składniki: - 500 g cebuli - paróweczki z szynki (Hańderek) - 50 g masła - 1 łyżka oleju +olej do wysmarowania formy (np. olej kokosowy) - 2 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki tymianku - 3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry - sól i pieprz - 500 ml bulionu drobiowego - dodatkowo 30 g masła - opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu. Poszatkuj cebulę na plasterki lub jeśli masz tarczę do malaksera użyj tej z małymi otworami. Ziemniaki poszatkuj w cienkie plastry. Parówki pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem kokosowym. Rozpuść masło i olej , dodaj cukier i tymianek. Wymieszaj, a następnie wrzuć cebulę, duś do chwili, aż uzyska złoty kolor. Przełóż do miseczki. Ułóż plasterki ziemniaków równymi warstwami w naczyniu żaroodpornym. Możesz spryskać oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne. Każdą warstwę przekładaj cebulą nakładaną łyżką, posypuj startymi parówkami- przynajmniej jedną warstwę. Co kilka warstw dopraw solą i pieprzem. Bardzo ostrożnie wlej bulion. Na górną warstwę połóż kilka kawałków masła. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni piecz potrawę przez 40-60 minut. Podaj dodatkowo z grillowanymi parówkami.     http://www.zkuchnidokuchni.pl

Pieczarki faszerowane szynką i serem

Pieczarki faszerowane szynką i serem

Składniki : - 8 dużych pieczarek - 150 g szynki tradycyjnej z tłuszczykiem (HAŃDEREK) - 1 jajko - 150 g ostrego, żółtego sera - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 5 cm białego pora - 2 łyżki bułki tartej - sól i pieprz i suszone oregano do smaku - 2-3 łyżki oleju. Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Szynkę pokroić w kosteczkę, pora i chili drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!   https://gosiazwrocka.blogspot.com  

Sałatka z szynką i kokardkami

Sałatka z szynką i kokardkami

SKŁADNIKI: 300g szynki tradycyjnej (Hańderek) 100g sera żółtego pół puszki kukurydzy puszka czerwonego grochu 2 papryki czerwone 1 łyżka natki pietruszki 180g makaronu kokardki 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 4 jajka 5-6 łyżek majonezu 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz WYKONANIE: 1.Szynkę tradycyjną firmy Hańderek, ser żółty, jajka, paprykę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. 2.Dodać kukurydzę, groch czerwony, natkę pietruszki, ugotowany makaron, kurkumę, jogurt, majonez, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.     http://www.dzisjagotuje.pl

Schabowe roladki z kiełbasą

Schabowe roladki z kiełbasą

Składniki: - 8 plastrów schabu - 2 ogórki konserwowe - 1 cebula (pokrojona w ósemki) - kiełbasa Ze Wsi Buczkowice (Hańderek) - sól, pieprz - musztarda - 2 łyżki masła. Schab rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Ogórki i kiełbasę pokroić w ćwiartki. Na każdym plastrze schabu rozsmarować około pół łyżeczki musztardy. Ułożyć cebulę, ogórka oraz kiełbasę firmy Hańderek. Zwinąć w roladki. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Podlewać delikatnie wodą. Następnie dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.   http://www.dzisjagotuje.pl/2018/01/roladki-wieprzowe-z-pyszna-szynka.html  

Kiełbasa z fasolką, kukurydzą i czarną marchewką

Kiełbasa z fasolką, kukurydzą i czarną marchewką

 

Składniki:
-  500 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
-  1 łyżka masła klarowanego
-  1 średnia cebula
-  1 średnia cebula czerwona
-  3 ząbki czosnku
-  2 czarne marchewki
-  4 łyżki kukurydzy z puszki
-  200 fasolki zielonej mrożonej
-  2 łyżki suszonych pomidorów
-  1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich
-  0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
-  1 litr bulionu mięsno warzywnego
-  3 łyżki ketchupu łagodnego
-  szczypta ostrej papryki
-  sól do smaku
Zasmażka:
-  1,5 łyżki masła
-  2 płaskie łyżki mąki pszennej
 
 
Przygotowanie:
Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw. Gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki. Gdy marchewka będzie miękka dodać fasolkę szparagową, Zasmażka:
Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać by nie powstały grudki i smażyć 2-3 minuty.
Podawać ze świeżą bagietką lub chlebem.
Smacznego.

 


Inspiracja: https://ala-piecze.blogspot.com/

Zupa z brukselki z żurawiną i filetem dymionym

Zupa z brukselki z żurawiną i filetem dymionym

 

 

 

  • 500 g brukselki
  • 200 g filetu dymionego (Hańderek)
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • liście pora
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • 800 ml wody.

 

Marchew i pietruszkę obrać i umyć.

Umyć liście pora.

Gotować warzywa w wodzie przez ok. 20 minut, wyjąć je z wywaru.

dodać do gotującego się bulionu umytą i oczyszczoną brukselkę,

Gotować 10 minut, po tym czasie dodać żurawinę i gotować jeszcze 5 minut.

Następnie dolać mleko kokosowe i doprawić do smaku.

Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zrumienieniu, a nastepnie

dodać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Podawać ciepłe.

Smacznego!

Szynka w galarecie

Szynka w galarecie

 

 

Składniki:                           
- 250 g szynki Białej (Hańderek)
- 100 g mrożonego  groszku
- 100 g mrożonej marchewki
- 3 jajka

 

Składniki na wywar:
- 0,5 kg kurzych łapek
- 2 marchewki / 1 pietruszka
- 1 łyżka żelatyny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku

 

Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. Dodać obrane warzywa i czosnek, zalać wodą. Zagotować i łyżką cedzakową, zdjąć ewentualny osad na powierzchni. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko delikatnie bulgotała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek. Szynkę pokroić w kostkę 1x1 cm. Przygotować 6  niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Moja galaretka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda.

Smacznego.

1 2 3 4 9