Kategorie przepisów: Wszystkie przepisy

Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Składniki: - ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego - 150 g szynka Polska (Hańderek) - 2 pory - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki masła klarowanego - 100 g pieczarek - 100 g serka topionego - 2 łyżki jogurtu greckiego - ser żółty - sól, pieprz - gałka muszkatołowa. Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego. Szynkę pokroić w słupki. Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek, cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem i dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony a następnie gotować do miękkości. Pod koniec, dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki. Smacznego. http://ala-piecze.blogspot.com

Sałatka z bobu z kiełbaskami i serem pleśniowym.

Sałatka z bobu z kiełbaskami i serem pleśniowym.

Składniki: - 560g ugotowanego i obranego bobu - 1 opakowanie kiełbasek Włoskich (Hańderek) - 1 papryka żółta - 1 cebula - 3 szt. pomidorków koktajlowych (żółte i pomarańczowe) - ziarna słonecznika i dyni do posypania - prażona cebulka do posypania - świeży koperek posiekany - ser z błękitną pleśnią - olej rzepakowy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Kiełbaski pokroić w talarki. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć cebulkę i paprykę. Kiełbaski grillować lub podsmażyć na patelni grillowej. Ugotowany i obrany bób wrzucić do papryki, wmieszać kiełbaski. Chwilę podsmażać. Zdjąć z ognia i dodać posiekany koperek. Wyłożyć na półmisek. Posypać prażoną cebulką, słonecznikiem i dynią. Na wierzchu pokruszyć ser pleśniowy. Udekorować połówkami pomidorków koktajlowych. Podawać od razu. Smacznego.   http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2018/07/saatka-z-bobu-z-grillowanymi-kiebaskami.html

Grillowana cukinia z piekielnymi kiełbaskami

Grillowana cukinia z piekielnymi kiełbaskami

Lista składników: - 4 kiełbaski Piekło w Gębie (Hańderek) - 2 małe cukinie - olej rzepakowy lub oliwa - 3 pomidory - 1 czerwona cebula - natka pietruszki - limonka, sok wyciśnięty z 1/4 - sól. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski. Salsa pomidorowa: Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki oraz niewielką ilość soli. Kroimy natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Salsą napełniamy cukinie i na wierzchu układamy kiełbaskę. Smacznego! https://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2017/05/grillowana-cukinia-z-salsa-i.html

Ziemniaki w mundurkach z grillowanym boczkiem.

Ziemniaki w mundurkach z grillowanym boczkiem.

Składniki: - 2 kg małych ziemniaków - 50 dag wędzonego boczku (Hańderek) - 50 dag małych pieczarek - 2 duże cebule - 1/2 łyżeczki kurkumy - sól, pieprz - oliwa 1. Ziemniaki myjemy, a nawet szorujemy i zostawiamy w łupinach. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Ziemniaki polewamy małą ilością oliwy, oprószamy solą, kurkumą, a następnie dokładnie wmasowujemy rękami. Wkładamy do piekarniki nagrzanego do 190 C, czas zapiekania ok. 60-70 minut w zależności od wielkości ziemniaków, podczas pieczenia sprawdzajcie czy są już miękkie. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz pieczarki pokrojone w połówki, oprószamy solą i pieprzem. Czas pieczenia ok. 10 minut aż pieczarki będą rumiane i upieczone w środku. 3. Boczek kroimy w plastry, nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Podajemy na gorąco. https://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2018/06/ziemniaki-z-mundurkach-z-grillowanym.html

Kociołek z soczewicą i kabanosami.

Kociołek z soczewicą i kabanosami.

Składniki (na 4 porcje): - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 30 dag kabanosów wieprzowych Hańderek - 2 marchewki - 1 cukinia - 1 /2 czerwonej papryki - ½ żółtej papryki - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 1 pomidor - 2 suszone pomidory z zalewy olejowej - 2 łyżki oliwy - sól morska - świeżo mielony pieprz - ½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3 minuty. Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż soczewica i warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri-piri lub ostrą papryką. Podawać gorące danie. Smacznego!. http://waniliaikardamon.blogspot.com/2018/01/jednogarnkowy-kocioe

Sałatka piknikowa

Sałatka piknikowa

Składniki: - karkówka grillowa (Hańderek) - ogórek - sałata - rukola - młode listki buraczków ćwikłowych - rzeżucha ogrodowa - jajka gotowane na twardo - rzodkiewka - serek grillowy - cukier brązowy - tłuszcz do smażenia. Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do uzyskania rumianej barwy i karmelizowania cukru, zdejmujemy na tackę i studzimy. Sałaty (po garści każdej) układamy na półmisku razem z jajkiem, plasterkami rzodkiewek, ogórka i karmelizowaną karkówką, polewamy karmelem który pozostał na tacce i patelni. https://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2018/05/piknik-z-handerkiem.html

Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim

Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim

składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • 12 plasterków szynka z wędzarni (Hańderek)
  • 1 papryka czerwona
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany.

 

wykonanie:

  1. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy z nich zlepiamy tak by powstał "koszyczek" z wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Do każdego "koszyczka" wkładamy pokrojoną paprykę, 2 plasterki szynki oraz wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
      http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/jajka-z-szynka-zapiekane-w-ciescie.html

Surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka

Surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka

Składniki: - garść roszponki - rzodkiewki - polędwica z kurczaka (Hańderek) - zielony ogórek - por - pomidorki koktajlowe - natka pietruszki - krem balsamiczny o smaku figowym. Przygotowanie: Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! http://ala-piecze.blogspot.com/search?q=ha%C5%84derek    

Placek z kiełbaskami i oscypkiem

Placek z kiełbaskami i oscypkiem

Składniki: - 40 g świeżych drożdży - 100 ml ciepłego mleka - 350 ml ciepłej wody - 650 g mąki - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ziół toskańskich - 4 łyżki oliwy - 6 lasek kiełbasek włoskich (Hańderek) tarty oscypek. W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste. Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego! http://www.gotujimieszkaj.pl/2017/05/placek-z-kiebasa-i-serem.html

Sałatka z selera, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim
Grochówka z kociołka z boczkiem i kiełbasą
Koreczki z białą kiełbasą

Koreczki z białą kiełbasą

Składniki: - biała kiełbasa parzona (Hańderek) - ogórki kiszone - jajka przepiórcze - kiełki brokułu i rzodkiewki - chrzan. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Kiełbasę również ugotować. Kiełbasę i ogórki pokroić w plasterki. Na drewniane widelczyki lub wykałaczki nabić kiełbasę, ogórek i połówkę jajka. Ułożyć na półmisku posypać kiełkami. Na każde jajko nałożyć niewielką ilość chrzanu. Smacznego! https://ala-piecze.blogspot.com/2018/03/koreczki-z-biaa-kiebasa.html        

Żurek z wiejską kiełbasą w chlebie

Żurek z wiejską kiełbasą w chlebie

Składniki: - około 250 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej (Hańderek) - około 25o g kiełbasy białej parzonej (Hańderek) - 1/2 litra domowego zakwasu - 2 suszone prawdziwki - 1 nieduża cebula - 2 ząbki czosnku - 3 ziarna ziela angielskiego - 1,5 l wody - 4 jajka ugotowane na twardo - chlebki do żurku. Do garnka wlać wodę, wrzucić białą kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Dodać kiełbasę wiejską i zakwas, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Przed podaniem kiełbasę i jajka pokroić w plasterki. Wlać do chlebków i podawać. Smacznego!     https://gosiazwrocka.blogspot.com

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 30 dag baleronu (Hańderek) 20 dag sera żółtego 3 ogórki konserwowe 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka bułki tartej pieprz, sól. Kaszę jaglaną przepłukać dobrze w zimnej wodzie, a następnie wsypać do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitego wsiąknięcia płynu . Po ugotowaniu pozostawić do przestudzenia. Baleron, ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę, baleron, ogórki, paprykę, bułkę tartą oraz połowę żółtego sera wymieszać razem, doprawiając do smaku pieprzem i solą. Przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać resztą sera żółtego i piec w temp. 180oC przez 20 minut. Smacznego!       https://kuchniaipodroze.blogspot.com

1 2 3 9