Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Składniki: – ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego – 150 g szynka Polska (Hańderek) – 2 pory – 1 duża cebula – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła klarowanego – 100 g pieczarek – 100 g serka topionego – 2 łyżki jogurtu greckiego – ser żółty – sól, pieprz – gałka muszkatołowa. Cebulę

Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Danie dla osób 5
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Składniki:
ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
150 g szynka Polska (Hańderek)
2 pory
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
100 g pieczarek
100 g serka topionego
2 łyżki jogurtu greckiego
ser żółty
sól, pieprz
gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
  3. Szynkę pokroić w słupki.
  4. Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek, cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem i dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony a następnie gotować do miękkości. Pod koniec, dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.