Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Składniki:-  
–  około 1,5 litra bulionu 
–  2 pory
–  1 duża cebula
–  2 ząbki czosnku
–  2 łyżki masła klarowanego
–  150 g Szynka Polska (Hańderek)
–  100 g pieczarek
–  100 g serka topionego
–  2 łyżki jogurtu greckiego
–  ser żółty
–  sól, pieprz
–  gałka muszkatołowa.

 
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Zupy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania