+48 33 817 71 94

Yaprak sarma

 

Yaprak sarma (faszerowane liście winogron)

/potrawa z kuchni tureckiej/

 

Składniki:
–  160g liści winogrona w słonej zalewie

Farsz:
–  1 szklanka ryżu
–  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
–  5 łyżek oliwy
–  2 łyżki orzechów piniowych
–  2 łyżki bardzo drobnych rodzynek
–  1 łyżka mięty
–  1 łyżka soli
–  1 łyżka czarnego pieprzu
–  pół łyżki cynamonu
–  3 razy pół szklanki wrzącej wody
–  pół cytryny

Sos:
–  pół cytryny
–  5 łyżek oliwy

 

 

Przygotowanie:
Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć je do miski, a na oliwę wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Cały czas mieszając smażyć ryż około 2 min.

Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokiem z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia.

 

Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować ok. 20 min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.

 

Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.

 

Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok.

 

Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Przepis pochodzi z www.marketmahir.pl  

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing