Wytrawne gofry szynkowe

Wytrawne gofry szynkowe

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać raz jeszcze.
Gofry piec ok. 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Można również dodatkowo na świeżo zalanym cieście w gofrownicy na każdym gofrze ułożyć plaster szynki i tak zapiec.

W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Na wrzątek delikatnie rozbić jajko i wlać. Gotować do momentu, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Równocześnie podsmażyć na patelni z obydwu stron szynkę.

Na upieczonych gofrach układać po dwa plastry podsmażonej szynki, na to wyłożyć delikatnie jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i udekorować roszponką.

 

Czas przygotowania 12 minut
Czas gotowania 20 minut
Gotowe w 32 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Składniki na ok. 12 gofrów:
2 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
sól, pieprz
100g szynki Dymionej (Hańderek) 
ponadto:
8 jajek (po dwa na osobę)
2 łyżki octu
16 plastrów szynki Dymionej (Hańderek)
roszponka.

Sposób przygotowania