+48 33 817 71 94

Szynka w galarecie

 

 

Składniki:                           
– 250 g szynki Białej (Hańderek)
– 100 g mrożonego  groszku
– 100 g mrożonej marchewki
– 3 jajka

 

Składniki na wywar:
– 0,5 kg kurzych łapek
– 2 marchewki / 1 pietruszka
– 1 łyżka żelatyny
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka octu
– 1 płaska łyżeczka cukru
– sól i pieprz do smaku

 

Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. Dodać obrane warzywa i czosnek, zalać wodą. Zagotować i łyżką cedzakową, zdjąć ewentualny osad na powierzchni. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko delikatnie bulgotała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek. Szynkę pokroić w kostkę 1×1 cm. Przygotować 6  niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Moja galaretka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda.

Smacznego.

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing