Sałatka z selera, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim

Sałatka z selera, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim

Kochani, za oknem zrobiło się tak wiosennie… Czy jesteście gotowi wprowadzić trochę wiosny również na swoje stoły? Zachęcamy do skorzystania z nowalijek i wyśmienitych wyrobów mięsnych z Firmowych sklepów “Hańderka”, aby jeszcze bardziej urozmaicić asortyment potraw, pojawiających się na Waszych stołach.
Sezon spotkań rodzinnych , nawet tych niespodziewanych, oficjalnie się rozpoczął. Maj przywitał nas piękną aurą, która sprzyja rodzinnym i przyjacielskim pogaduchom na świeżym powietrzu. Stanowczo odradzam długie godziny spędzone w kuchni. Szkoda czasu. Najlepiej skorzystać z propozycji “na szybko”, ale smacznie.
Nasza propozycja to szybka sałatka, która zawsze się sprawdzi. Do smarowania pieczywa użyłam zielonej pasty z twarożku, jajka i całej masy czosnku niedźwiedziego…ale o tym w następnym poście. Bo ta zdrowa pasta jest warta ,aby się jej osobno przyjrzeć! 

Sięgnij po warzywa sezonowe – seler i czosnek niedźwiedzi

Te dwa dary wiosny z pewnością znajdziecie na każdym, dobrze zaopatrzonym rynku. Liście czosnku niedźwiedziego zbiera się już od marca, podobnie zresztą jak korzeń selera. Chociaż w sałatce wykorzystaliśmy sporo warzyw konserwowych, pokażemy też, jak krok po kroku wykonać własnoręcznie prostą zalewę octową do selera, aby wzbogacić jego smak i połączyć z innymi składnikami, w tym świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego.

Octowa zalewa do selera w 3 krokach

Seler konserwowy, który znajdziecie w przepisie możecie wykonać sami lub skorzystać z gotowego produktu. Chcemy Wam jednak pokazać, że zamarynowanie tego wiosennego warzywa, nie musi być trudne i czasochłonne. Seler kroimy w cienkie słupki (zapałkę), ocet, wodę i cukier mieszamy w proporcji 2:1:1 z łyżeczką soli, zagotowujemy i roztworem zalewamy pokrojony korzeń.

Na czym polega magia czosnku niedźwiedziego?

Czosnek niedźwiedzi znany jest w medycynie ludowej od lat. Obecnie wiemy, że zawiera komplet witamin A, B i C, a związki siarki, w który obfituje, czynią go świetnym specyfikiem bakteriobójczym i wirusobójczym. W porównaniu przy czosnku niedźwiedzim, zwykły czosnek wypada naprawdę blado.

Jednak nazwę “niedźwiedzi” można uzasadnić także niezwykła siłą, jaka drzemie w tej roślinie. Liście, które przypominają z wyglądu konwaliowe, wytrzymują mrozy i trudne warunki atmosferyczne. W rzeczywistości ta niezbyt rosła roślina kryje niedźwiedzią siłę.

Więcej białka w sałatce z selera

Asortyment warzyw w proponowanej sałatce wzbogaca, znane z właściwości dietetycznych, mięso z indyka. To wysokobiałkowe mięso, o niskiej zawartości tłuszczu i sporej ilości witamin B6, B12 oraz cynku, selenu i niacyny, z pewnością ułatwi odchudzanie lub budowę masy mięśniowej. Mięso indycze warto szukać w sprawdzonych sklepach, a jako, że większość z Was zna Hańderka, to wiecie, że z czystym sumieniem możemy polecić Firmowe punkty sprzedaży.

Niskokaloryczne mięso z indyka

Dla wielu potężną zaletą mięsa indyczego jest niskokaloryczność mięsa z indyka. W 100 g mięsa bez skóry znajdziecie zaledwie 83 kcal. Co to dla Was oznacza? Ponieważ najwyższą wartość energetyczną posiadają tłuszcze, to one zazwyczaj zawyżają kaloryczność mięs. Z mięsem indyka jest inaczej. W 100 g tego drobiu występuje ok 20% białka, ale zaledwie 7% tłuszczu. Przypominamy, że białko posiada właściwości budulcowe i zarazem jest wyjątkowo sycące. Dlatego produkty wysokobiałkowe sprawdzą się w wypadku sportowców, a także osób na diecie wysokobiałkowej oraz niskotłuszczowej.

Prostota przede wszystkim – łatwy przepis na sałatkę

Podsumowując, w prezentowanym przepisie zawarliśmy to co najlepsze – sezonowe produkty, wartościowe i zdrowe mięso i łatwo dostępne składniki. Zauważcie, że sięgnęliśmy też po konserwy, które znacznie skracają czas przygotowania sałatki. W połączeniu z innymi składnikami stworzą kompozycję, która będzie cieszyć Wasze kubki smakowe. Wierzymy, że wkrótce przepis ten stanie się jednym z ulubionych w Waszym domu.

Składniki: – duży słoik selera konserwowego – 1 puszka kukurydzy – puszka ananasa lub świeży ananas – duży kawałek upieczonego indyka (Hańderek) – 4-5 jaj ugotowanych na twardo – puszka groszku konserwowego – 200 g ulubionego żółtego sera – majonez- ilość według uznania – sól i pieprz – czosnek niedźwiedzi – ząbek czosnku. Ananasa kroimy

Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

duży słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
puszka ananasa lub świeży ananas
duży kawałek upieczonego indyka (Hańderek)
4-5 jaj ugotowanych na twardo
puszka groszku konserwowego
200 g ulubionego żółtego sera
majonezilość według uznania
sól i pieprz
czosnek niedźwiedzi
ząbek czosnku.

Sposób przygotowania

  1. Ananasa kroimy w kostkę. Seler należy odsączyć z zalewy i nieco poszatkować, gdyż niektóre paski są długie prawie jak spaghetti. Odsączyć z zalewy kukurydzę oraz groszek. Przelać filtrowaną wodą. Upieczonego indyka kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach, możemy zetrzeć również jaja gotowane na twardo. Czosnek niedźwiedzi szatkujemy bardzo drobno. Możemy dodać również natkę pietruszki. A zwykły czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do dużej miski. Dodajemy sól i pieprz oraz majonez.
  3. Włożyć sałatkę do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.
  4. Ilość składników można modyfikować wedle uznania, a sałatka i tak będzie lekka, pyszna i za każdym razem inna. A to na przykład za sprawą sera żółtego. Raz damy wędzony, a raz damy ostry, kolejnym razem łagodny.