+48 33 817 71 94

Sałatka jarzynowa z kiełkami podana w cykorii

Składniki :

–  1 cykoria
–  20 dag Szynki Ze wsi Buczkowice (Hańderek)
–  1 czerwona papryka
–  2 marchewki
–  1 mały seler
–  1 cebula
–  2 łyżki kiełków z soi
–  2 łyżki kiełków z rzodkiewki
–  20 dag gotowanego kurczaka
–  1/4 żółtego melona
–  8 pieczarek
–  2 pomidory
–  100 ml oleju
 

Sos :

–  1 łyżka majonezu
–  20 dag jogurtu typu greckiego
–  2 łyżki sosu sojowego
–  75-80 ml octu
–  1 łyżeczka curry indyjskiego
–  1/2 łyżeczki papryki
–  sól, pieprz
–  szczypta imbiru.
 

Przygotowanie :

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Seler i marchew obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy do miękkości.

Następnie dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podduszamy  ponownie.

Na sam koniec dodajemy opłukane kiełki. Trzymamy chwilę pod przykryciem na ogniu. Studzimy.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Dodajemy szynkę i obranego melona pokrojone w kostkę. Następnie dokładamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory oraz kawałki kurczaka. Wszystko mieszamy i do całości dokładamy warzywa uduszone na patelni.

W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Doprawiamy wedle własnego smaku (podane proporcje są orientacyjne). Sałatkę i sos schładzamy w lodówce. W międzyczasie obieramy, myjemy i osuszamy cykorię. Układamy z niej łódeczki na talerzu. Wypełniamy sałatką, a wierzch polewamy sosem. Całość można schłodzić w lodówce przez około 30-45 minut.

Smacznego!

 

 

 

* zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/roladki-z-szynki-szpinaku-i-serka/

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing